Як виписати колишнього чоловіка з квартири?


  1. 🖊 Хто залишається жити у квартирі?
  2. 🖊 А якщо просто змінити замки?
  3. 🖊 Які причини не проживання вважаються поважними?
  4. 🖊 Як виписати колишнього чоловіка через суд?
  5. 🖊 Чи можна виписати людину не звертаючись до суду?

Життя не стоїть на місці – ті, хто вчора жили «душа в душу», можуть стати чужими людьми. І жити тоді разом стає складно, і хочеться якнайшвидше роз’їхатися. Проживати в одній квартирі після розлучення з чоловіком (дружиною) – перспектива не найкраща. Тому одне з колишнього подружжя ініціює процедуру виписки колишньої половини з квартири. Якщо вона на те згодна – питання вирішується швидко, якщо противиться – зняття з реєстрації може затягнутися. Але кожна ситуація має свої особливості, тому розглянемо нижче, як позбавити колишнього чоловіка права користуватися житлом.

Однак, як і в будь-якому правовому питанні, при виписці колишнього чоловіка важливу роль відіграють багато обставин. Важливим є статус житла.

При цьому зазначимо, що якщо колишній чоловік (дружина) не хоче добровільно зніматися з реєстрації, виписати їх можна лише в судовому порядку.

izmena435435435435

Хто залишається жити у квартирі?

Конституція України гарантує кожному право на житло, але яким житлом може користуватися людина – друге питання. Отже, відразу визначимо, що витяг другої половини з квартири можливий не завжди, і це залежить, крім іншого, від того, хто є власником житла.

Розглянемо ситуацію на прикладі. Чоловік та дружина зареєстровані в одній квартирі.

Варіант 1. Квартира належить дружині (він отримав її у спадок, за договором дарування, придбав до шлюбу). Дружина на це житло права не має, водночас може ним користуватися. Якщо більше 12 місяців вона не бажає цього робити, без поважних причин у квартирі не проживає – чоловік має право звернутися до суду з відповідною заявою.

Варіант 2. Квартира придбана у шлюбі, відповідно обоє мають на неї рівні права. У цьому випадку і чоловік, і дружина можуть не лише на законних підставах користуватися житлом, а й вирішувати питання про його продаж, обмін тощо. І незалежно від того, чи проживає дружина за адресою реєстрації чи ні, чоловік не має права її виписати з квартири. Дружина теж немає права виселяти чоловіка, т.к. квартира у них спільна.

Варіант 3. Квартира має статус службового житла і не перебуває у власності подружжя. У такому разі один із подружжя вважається наймачем житла, він зареєстрований у квартирі і може прописати там членів своєї родини. Після розлучення колишнє подружжя втрачає статус членів сім’ї наймача, тому наймач має право ініціювати питання про зняття з реєстрації в судовому порядку (якщо колишній чоловік/дружина не виписується добровільно).

Звідси випливає ще одна обставина. Якщо житло загальне – загальним має бути і у його змісті, тобто. і колишній чоловік і колишня дружина зобов’язані оплачувати житлово-комунальні послуги. Якщо у квартирі залишився проживати лише один із подружжя – слід звернутися до ЖЕКу із заявою, після чого буде складено акт про не проживання. Нарахування оплати за комуналку у такому разі на відсутнього не проводиться.

А якщо просто змінити замки?

Багато людей так і роблять – міняють замки на вхідних дверях і виставляють речі. Але це може посилити ситуацію, т.к. розглядатиметься судом як перешкода у користуванні житловим приміщенням. Чоловік, якого «виставили за двері» звертається до поліції чи до ЖЕКу із заявою про те, що друга половина не дає йому користуватися квартирою. Тоді й у судовому порядку виписати колишнього чоловіка/дружину буде складніше. Якщо ж колишній чоловік не живе у квартирі без поважних причин, виїхав, але не знявся з реєстрації, тоді закон на Вашому боці.

Які причини не проживання вважаються поважними?

За певних обставин закон зберігає за громадянами право користуватися житлом і в тому випадку, якщо вони більше 12 місяців не проживають у квартирі.

На те мають бути поважні причини, і визначені вони у Житловому кодексі України. 

За ким закон зберігає житло?

  • особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі;
  • громадяни, покликані на військову службу;
  • громадяни, які відсутні у зв’язку з лікуванням (перебувають у лікарні чи іншому спеціалізованому закладі);
  • особи, які вибули у відрядження або проходять навчання в іншому населеному пункті).

Як виписати колишнього чоловіка через суд?

Справа про визнання особи таки, що втратила право користування житловим приміщенням, розглядається судами у порядку цивільного провадження. Однак для позитивного рішення необхідно добре підготувати доказову базу.

Перше, що потрібно зробити, якщо колишній чоловік не проживає у квартирі більше року – скласти акти про не проживання. Оформити їх бажано в різний період часу за участю сусідів, представників ЖЕКу, компанії, що управляє, або представників об’єднання мешканців будинку. Ці акти будуть одним із доказів у суді.

Далі – домовитися з кількома сусідами, щоб вони дали в суді свідчення про те, що колишній чоловік не проживає за адресою реєстрації. Добре, якщо це будуть сусіди, які давно живуть у будинку і будуть впевнено поводитися в суді (не розгубляться і не запанікують).

Зібрати інші докази. Ними можуть бути документи, які свідчать, що відповідач фактично проживає/працює в іншому місті, виїхав за межі України тощо.

Для підготовки позовної заяви, а також пакета документів у цій категорії справ, рекомендуємо звернутися до адвоката. Крім складання документів, він проведе роботу зі свідками, підготує їх до надання пояснень у суді.

Після розгляду справи в суді, рішення має набути законної сили. Тільки тоді позивач зможе звернутися з рішенням до реєстраційної служби та зняти з реєстрації колишнього члена сім’ї.

Чи можна виписати людину не звертаючись до суду?

Як було сказано раніше, виписатися колишній чоловік може добровільно. Закон допускає також зняття з реєстрації за довіреністю, проте вона має бути оформлена нотаріально та містити максимально точну інформацію про те, що колишній чоловік довіряє Вам зняти його з реєстрації за тією чи іншою адресою. За наявності найменших неточностей зняття з реєстрації буде неможливим.

Крім цього не потрібно звертатися до суду, якщо колишній чоловік:

  • помер (підтвердженням цього є свідчення про смерть);
  • зник безвісти (про що є рішення суду);
  • зареєстрований у квартирі незаконно (за наявності підтверджуючих документів);
  • мешкав на підставі договору оренди, термін дії якого закінчився.

Чи можна продати квартиру, в якій прописано колишнього чоловіка (дружина)?

Під час укладання угоди з нерухомістю покупець обов’язково уточнить, чи всі мешканці виписалися з квартири. Якщо хтось залишився прописаним, у тому числі колишній чоловік, а покупець зацікавлений у придбанні Вашої квартири, він може виписати колишніх мешканців через суд. 

Тож продати/обмінювати житло можна, головне, щоб покупець був на це згоден. До того ж, якщо квартира перебуває у спільній власності подружжя – під час укладання угоди присутні обидва та підтверджують згоду на її продаж. 

Про те, як виписати з квартири неповнолітню дитину, читайте у статті «Зміна місця проживання дитини та зняття її з реєстрації».

a>

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті