Як замовити копію архівного документа або справи?


  1. 🖊 Що таке архівні документи? 
  2. 🖊 Як замовити архівний документ або справу в дистанційному форматі (онлайн)? 
  3. 🖊 Протягом яких строків можливо отримати архівні документи? 

Отримання архівних документів або справи під час активних бойових дій на території України набуло широкої актуальності. Це повʼязано з тим, що під час ворожих обстрілів Російською Федерацією громадяни України досить часто втрачають власні документи, які неможливо відновити в інший спосіб, ніж шляхом звернення до Центрального державного архіву або інших відповідних органів влади. Однак, яким чином можна замовити копію архівного документа або справи знає не кожна особа на сьогодні. А тому у цій інформаційній статті ми поговоримо про особливості отримання архівних документів та справ. 

Як замовити копію архівного документа або справи?

Що таке архівні документи? 

Чинні положення ЗУ “Про Національний архівний фонд та архівні установи” зазначають, що під архівним документом слід розуміти – документ незалежно від його виду, матеріального носія даних чи інформації, місця та часу створення, місця зберігання та форми власності (державної чи приватної) на нього, що припинив виконувати власні функції для яких він був створений, але підлягає подальшому зберіганню з огляду на той факт, що він є значущим для громадянина України, суспільства або держави в цілому.

Документ слід вважати архівним, якщо він був створений або отриманий державним органом влади, установою, організацією або приватною особою в результаті їх діяльності та має історичну, наукову, культурну або іншу цінність. 

Варто зазначити, що архівні документи зберігаються та обробляються архівними установами з метою забезпечення доступу до інформації для громадян, а також правових, адміністративних та інших потреб суспільства.

Як замовити архівний документ або справу в дистанційному форматі (онлайн)? 

Для замовлення будь-яких архівних документів та справ в онлайн форматі потрібно дотримуватися наступного алгоритму дій, а саме:

  • Завантажити та заповнити форму замовлення на копіювання відповідних документів;
  • Заповнену форму надіслати на електронну скриньку архіву: tsdavo@arch.gov.ua;
  • Дочекатися від архівної установи рахунку на оплату послуг щодо копіювання документів із Національного архівного фонду за допомогою технічних засобів або отримання відмови в наданні послуги. Відмова повинна бути обовʼязкова обгрунтованою;
  • Провести оплату вартості замовлених архівних документів;
  • Надіслати архівній установі копію квитанції про проведену оплату. 

Протягом яких строків можливо отримати архівні документи? 

Терміни, обсяги та спосіб виготовлення копій архівних документів та справ визначаються керівництвом архіву з погодженням із громадянином (замовником послуги) та з урахуванням наявності відповідних технічних засобів та стану самих документів. Однак, терміни виконання замовлення не повинні перевищувати 1 місяця з моменту отримання заявки від громадянина. 

Якщо вам потрібно замовити копію архівних документів або справ, то в такому випадку звертайтесь до спеціалістів із юридичної компанії “МІБ”. Наші юристи допоможуть реалізувати дане питання на практиці, адже вони володіють багаторічним досвідом роботи щодо надання належної правової підтримки та мають відмінні знання у різних галузях права України. А тому не зволікайте та звертайтесь саме до нас!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті