Допомога по пенсійним справам незарахування стажу пенсійним фондом України


  1. 🖊 Що слід розуміти під страховим стажем?
  2. 🖊 Які основні причини чому громадянин не може підтвердити сплату страхових внесків за відпрацьований період?
  3. 🖊 Які особливості зарахування страхового стажу?
  4. 🖊 Чим може бути корисною допомога адвоката у таких категоріях справ?

Поширеною причиною відмови у призначенні пенсії Пенсійним фондом України є недостатня кількість страхового стажу. Зазвичай такі проблеми виникають на практиці тоді, коли громадянин не може підтвердити його наявність через описки при веденні трудових книжок, її втрату або не внесення відповідних записів. Це все породжує ту ситуацію, де пенсіонеру потрібно доводити наявність достатньої кількості відпрацьованого часу для призначення пенсійних виплат. Однак, як це реалізувати в житті знає не кожна особа. В чому і проявляється актуальність обраної тематики на сьогодні. А тому у цій статті ми поговоримо про те, що робити якщо вам відмовили у призначенні пенсії через недостатню кількість страхового стажу, з урахуванням норм чинного законодавства. 

Допомога по пенсійним справам незарахування стажу пенсійним фондом України

Що слід розуміти під страховим стажем?

Із аналізу Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року №1058-IV можна сказати, що під страховим стажем слід розуміти – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 

Таким чином, на його основі і здійснюється призначення пенсійних виплат.

Які основні причини чому громадянин не може підтвердити сплату страхових внесків за відпрацьований період?

  • роботодавець навмисно повністю не сплачував страхові внески за працівника (сюди також слід відносити не сплату внесків в повному обсязі);
  • юридична особа, в якій працювала особа має значні борги по сплаті страхових внесків;
  • роботодавця було визнано банкрутом відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства та списано борги підприємства, установи чи організації (у разі списання боргів, стаж працівникам не зараховується);
  • роботодавець сплатив страховий внесок помилково на інший банківський рахунок;
  • технічні причини (неможливість встановлення страхового стажу в електронному вигляді).

Які особливості зарахування страхового стажу?

До 1 січня 2004 року в українському законодавстві існувала дефініція “трудовий стаж”, який зараховувався лише на підставі трудової книжки та інших додаткових документів, які особа подавала до Пенсійного фонду України, що могли підтвердити її загальний стаж роботи. А після 1 січня 2004 року стаж почали зараховувати відповідно до даних персоніфікованого обліку громадян, включаючи сплату страхових внесків.
Таким чином, можна сказати, що періоди трудової діяльності до 01 січня 2004 року зараховуються до страхового стажу згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення”, а після 01 січня 2004 року – за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Крім цього, періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі до 01 січня 2004 року – прирівнюються до страхового стажу.

Після 01 січня 2004 року до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску. Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Чим може бути корисною допомога адвоката у таких категоріях справ?

  • змістовний аналіз справи клієнта для розуміння ситуації, що виникла на практиці (в тому числі його доходів, правових підстав для призначення пенсії тощо);
  • побудова ефективної та індивідуальної стратегії захисту законних інтересів та прав клієнта;
  • складання всіх процесуальних документів (позовів, заяв, адвокатських запитів тощо) по справі;
  • зібрання доказової бази для обґрунтування позиції по справі, в тому числі пошук свідків, взяття в них письмових пояснень;
  • взаємодія із різними державними органами щодо отримання відповідних документів, які мають значення для справи;
  • представництво інтересів клієнта у різних державних органах, таких як Пенсійний фонд України, суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій;
  • надання повного юридичного супроводу по справі.

Крім цього, адвокат допоможе вирішити наявні проблеми клієнта із призначенням та виплатою пенсії; проведенням її перерахунку; невиплатою належних надбавок; не зарахуванням страхового стажу; усуненням незаконних дій з боку Пенсійного фонду України, державних та соціальних органів влади тощо. 

Якщо у вас залишились питання щодо незарахування стажу пенсійним фондом України, то в такому випадку не обійтися без допомоги від кваліфікованих юристів – юридичної компанії “МІБ”. Наші адвокати завжди готові допомогти клієнтам фірми з приводу надання розʼяснень у сфері призначення пенсійних виплат, адже ми маємо не тільки багаторічний досвід роботи у даній галузі права, а також й практичні знання по його застосуванню в житті. А тому звертайтесь саме до нашої компанії, оскільки результатом співпраці будете задоволені!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті