Перерахунок пенсій військовослужбовцям


  1. 🖊 Чим регулюється питання проведення перерахунку пенсій військовослужбовцям?
  2. 🖊 Які підстави проведення перерахунку пенсійних виплат військовослужбовцям?
  3. 🖊 Чи можуть відмовити особі в проведенні перерахунку пенсійних виплат?
  4. 🖊 Який перелік осіб (військовослужбовців) може звертатися за перерахунком пенсії?
  5. 🖊 Як здійснити перерахунок пенсійних виплат?
  6. 🖊 В який суд потрібно звертатися для оскарження рішення Пенсійного фонду України?

Кожен хто виходить на пенсію прагне отримувати гідне та справедливе грошове забезпечення, відповідне особистому вкладу громадянина в його діяльність на колишній роботі. Однак, хоч держава і гарантує належне пенсійне забезпечення при виході на пенсію, проте це не завжди реалізується на практиці щодо окремих категорій громадян, в тому числі й військовослужбовців. Зазвичай проблеми виникають, коли особа має законне право на перерахунок пенсійних виплат, а Пенсійний фонд України їй відмовляє в задоволенні заяви. І як наслідок, громадянин вимушений звертатися до суду для того, щоб оскаржити рішення Пенсійного фонду України. А тому тематика перерахунку пенсійних виплат є як ніколи актуальною на сьогодні. У цій статті ми поговоримо про особливості здійснення перерахунку пенсій військовослужбовцям, аналізуючи при цьому чинні положення українського законодавства.

Перерахунок пенсій військовослужбовцям

Чим регулюється питання проведення перерахунку пенсій військовослужбовцям?

Основним нормативно-правовим актом, що регулює нарахування пенсій військовослужбовцям, які звільняються з військової служби, є Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09 квітня 1992 року № 2262-ХІІ. Крім цього, також дане питання регламентується підзаконним нормативно-правовими актами, а саме: 

  • Постанова КМУ від 16 лютого 2022 року № 118 “Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення 2022 році”; 
  • Постанова КМУ від 21 лютого 2018 року № 103 “Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб”; 
  • Постанова КМУ від 30 серпня 2017 року № 704 “Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб” та багато інших. 

Які підстави проведення перерахунку пенсійних виплат військовослужбовцям?

  • підвищення грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців та осіб, що мають право на пенсійні виплати, передбачені постановами КМУ;
  • проведення індексації пенсійних виплат відповідно до чинних постанов КМУ;
  • збільшення розміру прожиткового мінімуму, якщо пенсійні виплати до нього привʼязані; 
  • наявність документів, що є у пенсійній справі, а також додаткових документів, поданих пенсіонерами, що свідчать про можливість здійснення перерахунку відповідно до норм чинного законодавства. 

Варто зазначити, що при цьому перерахунок пенсійних виплат проводиться за минулий час, але не більше 1 року з моменту подачі додаткових документів.

Крім цього, якщо в результаті проведеного перерахунку пенсії військовослужбовцям було зменшено її загальний розмір, то в такому випадку за громадянином зберігається раніше виплачуваний розмір пенсії. 

Чи можуть відмовити особі в проведенні перерахунку пенсійних виплат?

На сьогодні чинне українське законодавство не містить вичерпного переліку підстав відмови у перерахунку пенсійних виплат, однак з аналізу судової практики, такими підставами можуть бути:

  • надання невідповідної додаткової документації, яка дає право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії;
  • надання недостовірних відомостей;
  • відсутність правових підстав для перерахунку.

Який перелік осіб (військовослужбовців) може звертатися за перерахунком пенсії?

Перш за все потрібно зазначити, що звернутися за перерахунком пенсійних виплат мають право громадяни, які були звільнені із військової служби, а саме: 

  • громадяни з числа військовослужбовців рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу (військовослужбовці строкової служби сюди не відносяться);
  • громадяни із числа військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, органів державної безпеки і внутрішніх справ колишнього Союзу РСР, Національної гвардії України, Прикордонних військ України, військ цивільної оборони України;
  • особи, які мають громадянство іншої країни, однак проходять службу в ЗСУ та інших військових формуваннях;
  • громадяни із числа військовослужбовців строкової служби та члени сімей осіб з числа військовослужбовців рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу та деяких інших осіб, які мають право на пенсію;
  • громадяни, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей;
  • громадяни, які мають право на пенсії нарівні з офіцерським складом, військовослужбовцями надстрокової служби та військової служби за контрактом і членами їх сімей. 

Важливо! Вищезазначений перелік є неповним, а тому для уточнення повного обсягу громадян, які мають право на перерахунок пенсійних виплат слід звертатися до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Крім цього, до вищезазначеного переліку не слід відносити громадян, які мають право на призначення пенсії в разі втрати годувальника, оскільки такі пенсійні виплати призначаються незалежно від звільнення із військової служби. 

Як здійснити перерахунок пенсійних виплат?

Для того, щоб провести перерахунок пенсії військовослужбовцям потрібно дотримуватись наступного алгоритму дій, а саме:

  • звернутись із заявою до обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою отримання нової довідки про розмір грошового забезпечення військовослужбовців, який є дійсним на момент звернення;
  • після того, як громадянин отримав довідку про розмір грошового забезпечення, то йому слід звертатися із заявою про проведення перерахунку пенсійних виплат до відповідного територіального відділення Пенсійного фонду України, який і призначав військовослужбовцю пенсію. 

Зверніть увагу! Якщо Пенсійний фонд України відмовив громадянину в проведенні перерахунку пенсійних виплат, то в такому випадку потрібно обовʼязково отримати рішення ПФУ “на руки” та звертатися до судових органів влади з метою його оскарження. 

В який суд потрібно звертатися для оскарження рішення Пенсійного фонду України?

Кодекс адміністративного судочинства України зазначає, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, в тому числі й спорах фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності. 

Так як, Пенсійний фонд України є субʼєктом владних повноважень, то спори, що повʼязані із перерахунком пенсійних виплат відносяться до юрисдикції адміністративних судів України. 

Строк звернення складає 6 місяців з моменту, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. 

Якщо у вас залишились питання щодо проведення перерахунку пенсій військовослужбовцям, то в такому випадку звертайтесь до юридичної компанії “МІБ”. Наші юристи нададуть всі вичерпні відповіді під час консультації клієнтам компанії, адже ми спеціалізуємось на проблемних питаннях у різних галузях права та маємо багаторічний досвід застосування чинних нормативно-правових актів на практиці. Крім цього, основна мета нашої роботи – задоволений клієнт, якому гарантований результат по його справі. А тому звертайтесь саме до нашої компанії, якщо хочете отримати кваліфіковану юридичну допомогу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті