Як діяти, якщо виконавча служба заблокувала рахунки?


  1. 🖊 В яких випадках виконавча служба може заблокувати ваші рахунки (картки)? 
  2. 🖊 Яким чином можна дізнатися чи відкрите виконавче провадження?
  3. 🖊 Який алгоритм дій у разі блокування рахунків?

Широкомасштабне вторгнення РФ до України в лютому 2022 року назавжди змінило звичне життя українців. Окрім того, що громадяни втратили спокійні та безтурботні дні, ще і при цьому суттєво впала якість самого життя через зниження рівня заробітку та загального добробуту. Це все породило ті чинники, що люди не в змозі оплатити борги за комунальні послуги, вчасно погашати раніше взяті кредити та виконувати інші свої боргові зобовʼязання, що як наслідок спричинило масове блокування рахунків громадян виконавчою службою. В чому і наявна актуальність обраної тематики. А тому у цій статті ми поговоримо про те, як потрібно діяти у тій ситуації, якщо виконавча служба заблокувала ваші рахунки, при цьому аналізуючи чинні закони України. 

Як діяти, якщо виконавча служба заблокувала рахунки?

В яких випадках виконавча служба може заблокувати ваші рахунки (картки)? 

  • Несплата протягом встановлених термінів: штрафів, податків та аліментів;
  • Наявність заборгованості по комунальним послугам;
  • Невиконання боргових зобовʼязань перед кредитором;
  • Наявність підозри у відмиванні доходів, які були отримані злочинним шляхом;
  • Накладення арешту для забезпечення рішення суду. 

Важливо! Рахунок особи блокується в той день, коли приватним чи державним виконавцем було винесено рішення про накладення арешту на майно боржника шляхом повідомлення фінансової установи про наявність відкритого виконавчого провадження щодо конкретної особи. 

Яким чином можна дізнатися чи відкрите виконавче провадження?

Для багатьох громадян України накладення арешту на рахунки стає несподіванкою, оскільки виконавча служба не попереджає боржника в таких ситуаціях. Проте, вона обовʼязково повинна внести інформацію про накладення арешту до Єдиного реєстру боржників. 

Крім цього, існують 2 способи за яких можна швидко перевірити наявність відкритого виконавчого провадження, а саме: 

  1. Для отримання інформації ви може скористатись спеціальною послугою Автоматична система виконавчого провадження на сайті Міністерства юстиції України:
  • зайдіть на сайт МЮУ та знайдіть дану послугу;
  • заповніть особисті дані;
  • натисніть Пошук.

На екрані з’явиться уся інформація стосовно номера виконавчого провадження, документа, на підставі якого воно відкрито, та категорії стягнення коштів.

  1. Також можна скористатися додатком Дія:
  • перейдіть в додаток;
  • у меню знайдіть категорію Послуги;
  • далі оберіть пункт Виконавчі провадження.

Якщо на імʼя особи не відкрито проваджень, на екрані ви побачите – Відсутні або сплачені виконавчі провадження.

Якщо ж статус провадження Відкрито – це означає, що виконавець виніс постанову про відкриття провадження та рахунки можуть бути заблоковані.

Який алгоритм дій у разі блокування рахунків?

У разі блокування ваших рахунків виконавчою службою слід дотримуватися наступного алгоритму дій для зняття арешту: 

  1. Дізнайтесь причину блокування. Для цього необхідно звʼязатися із фінансовою установою в якій відкриті ваші рахунки. Вона повинна надати вам весь пакет документів, що підтверджують накладення арешту на рахунки. 
  2. Зверніться до виконавчої служби. Після того як ви отримали повідомлення від фінансової установи про накладення арешту, потрібно звернутися до відповідного органу виконавчої служби, котрий і відкрив виконавче провадження. Під час звернення слід зʼясувати деталі заборгованості в рамках виконавчого провадження та загальні вимоги кредиторів. 
  3. Контакт із кредитором. Якщо ви отримали всю необхідну інформацію від виконавчої служби, то наступним кроком буде налагодження звʼязку із кредитором. Для цього вам потрібно через засоби телефонного звʼязку домовитися про особисту зустріч або обговорити в режимі онлайн всі деталі щодо виконання ваших боргових зобовʼязань. Це включає в себе виплату заборгованості, надання розстрочки платежів по кредиту або його реструктуризація тощо. 
  4. Ініціювання переговорного процесу. Якщо ви не можете домовитись із кредитором на рахунок погашення заборгованості, то в такому випадку підключайте виконавчу службу як третю сторону в переговорному процесі. Детально поясніть свою ситуацію, надайте всі необхідні документи та спробуйте досягти взаємовигідної угоди з кредитором.
  5. Написання заяви. Якщо виконавча служба наклала арешт на єдиний зарплатний рахунок особи, то в такому випадку подавайте заяву про вимогу розблокувати ваший рахунок. Вкажіть, що це єдине джерело коштів, яке ви маєте і без нього ви не можете фізично існувати та купувати необхідні для життя речі тощо. 
  6. Подайте скаргу. Якщо виконавча служба не розгляне вашу заяву або не знайде обгрунтування для розблокування рахунків, ви маєте право подати скаргу до вищого органу виконавчої служби або звернутися безпосередньо до суду.

Якщо виконавча служба заблокувала ваші рахунки, то в такій ситуації вам не обійтись без допомоги від кваліфікованих юристів, а саме – юридичної компанії “МІБ”. Наші адвокати детально вас проконсультують щодо того як розблокувати рахунки на які було накладено арешт приватним чи державним виконавцем, оскільки ми маємо багаторічний досвід роботи у цій сфері права. Звертайтесь!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті