Які можливі підстави для вилучення посвідчення водія у 2023 році?


  1. 🖊 За які порушення правил дорожнього руху можуть позбавити права на керування транспортним засобом?
  2. 🖊 Такими порушеннями відповідно до КУпАП є:

Вилучення водійських прав є однією з найбільш серйозних та неприємних санкцій за порушення правил дорожнього руху. Порівняно з адміністративними штрафами, які можна сплатити, втрата можливості керувати автомобілем створює набагато більш неприємні наслідки для водія. Це може суттєво обмежити його можливості в роботі, особистому житті та виконанні щоденних обов’язків. Замість комфортної поїздки на авто особі доведеться користуватися громадським транспортом або шукати інші шляхи пересування. А тому актуальність тематики вилучення водійських прав завжди є важливою. У цій статті ми розберем, які можливі підстави для вилучення посвідчення водія у 2023 році відповідно до норм чинного законодавства України. 

За які порушення правил дорожнього руху можуть позбавити права на керування транспортним засобом?

Всі чинні на даний момент норми законодавства за які водія можуть притягти до відповідальності із вилученням прав зафіксовані в Кодексі України про адміністративні порушення (КУпАП) в частині 1, яка включає в себе статті з 1 до 212-24.

Які можливі підстави для вилучення посвідчення водія у 2023 році?

Такими порушеннями відповідно до КУпАП є:

  • Коли водій здійснює керування транспортним засобом, що має явні технічні несправності (гальмівного чи рульового керування тощо), то суд може позбавити його водійських прав. Строк позбавлення прав водія становить – від 3 місяців до 6 місяців, якщо вчинено було правопорушення повторно протягом року, то – на 1 рік (ст. 121 КУпАП).
  • Коли водій, керуючи транспортним засобом створив аварійну ситуацію. Під аварійною ситуацією слід розуміти, коли інші учасники дорожнього руху вимушені були непередбачувано гальмувати або змінювати свою відповідну траєкторію руху, при цьому виїжджаючи на зустрічну смугу руху транспортних засобів, з метою уникнення дорожньо-транспортної пригоди. Строк позбавлення прав водія становить – від 6 до 12 місяців (ст. 122 КУпАП);
  • Коли водій не виконує вимоги правоохоронних органів щодо негайної зупинки. Тобто, якщо органи поліції України предʼявили законну вимогу водію транспортного засобу про зупинку, а він її не виконав, то тоді його можуть позбавити водійських прав. Строк позбавлення прав водія становить – від 3 до 6 місяців (ст. 122-2 КУпАП);
  • Коли водій порушує правила перетину залізничного переїзду. Якщо водій виїхав на залізничний переїзд в момент, що заборонений правилами дорожнього руху, то він може бути позбавлений водійських прав. Строк позбавлення прав водія становить – від 12 до 36 місяців (ст. 123 КУпАП);
  • Коли водій є винним у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди. Порушення водієм правил дорожнього руху, які призвели до ДТП, пошкодження інших автомобілів та спричинили наявність потерпілих осіб майже завжди карається тим, що особу позбавляють водійських прав. Строк позбавлення прав водія становить – від 6 місяців до 1 року (ст. 124 КУпАП);
  • Коли водій керує автомобілем у стані алкогольного або наркотичного спʼяніння. Якщо представники Нацполіції зупинили водія і встановили за допомогою алкотестеру “Драгер” перевищення допустимого вмісту алкоголю в крові чи наркотичних засобів (за допомогою іншого швидкого тесту), що безпосередньо впливають на його реакцію, то в такому випадку водія можуть позбавити водійських прав. Строк позбавлення прав водія становить – від 1 року до 10 років (ст. 130 КУпАП). 

Вищезазначені випадки говорять про найчастіші підстави позбавлення права керування транспортними засобами, які застосовуються судами на практиці. Проте повний перелік таких підстав та санкцій ви зможете знайти в КУпАП, починаючи із 121 статті. 

Якщо вас хочуть позбавити права на керування транспортним засобом і ви не знаєте механізму захисту своїх прав, то в такому випадку звертайтесь до фахівців своєї справи – юридичної компанії “МІБ”. Наша команда складається із досвідчених адвокатів, які досконало володіють знаннями у сфері адміністративного права, а тому ми розуміємось на тому як уникнути позбавлення водійських прав та інших фінансових штрафів за вчинення адміністративного правопорушення. Наша мета – досягнення для клієнта найкращого результату. А тому не зволікайте та приходьте на консультацію!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті