Як зняти арешт з банківського рахунку військовослужбовця у 2023 році?


  1. 🖊 Яким чином взагалі відбувається накладення арешту на рахунки військовослужбовця?
  2. 🖊 Що потрібно для зняття арешту з рахунків військовослужбовця?

Банківські рахунки для багатьох осіб є важливою складовою грошового забезпечення та здійснення різноманітних фінансових операцій, оскільки у період розвитку інформаційних технологій все більше громадян користуються електронними коштами, а не звичайною готівкою. Проте, хоч й користуватись електронними грошима зручно, але не завжди особа, наприклад військовослужбовець ЗСУ, може мати відповідний до них доступ (у разі накладення арешту на банківський рахунок). Це спричиняє певні проблеми для користування такими коштами в повсякденному житті. Крім того, на даний момент в Україні в звʼязку з введенням воєнного стану та збройною агресією Російської Федерації кількість військовослужбовців значно зросла, що робить потенційно можливою загрозу блокування їх зарплатних рахунків державними виконавцями. В чому і вбачається актуальність даної тематики. А тому у цій статті ми розглянемо як зняти арешт з банківського рахунку військовослужбовця у 2023 році.

Як зняти арешт з банківського рахунку військовослужбовця у 2023 році?

Яким чином взагалі відбувається накладення арешту на рахунки військовослужбовця?

Арешт рахунків військовослужбовців, які є боржниками у виконавчому провадженні відбувається за загальними правилами, а це означає, що спочатку суд виносить рішення про визнання військовослужбовця ЗСУ боржником відповідно до цивільної справи, а потім позивач по справі (майбутній стягувач) надсилає виконавчий лист до приватного або державного виконавця, де останній й відкриває виконавче провадження.

Після відкриття такого провадження у виконавця існує обовʼязок по здійсненню заходів, щодо встановлення у боржника коштів або відповідного рухомого чи нерухомого майна, за допомогою якого можна задовольнити вимоги по справі. Ці заходи становлять розсилання відповідних запитів до фінансових установ, які повинні надати дані про відкриті рахунки у боржника. Після отримання відповідної інформації про рахунки військовослужбовця наступним етапом є накладення на них арешту.

Якщо особа, що проходить службу в ЗСУ отримала кредит в період, коли ще не було введено воєнний стан в країні та розмір боргу, який на сьогодні в неї утворився менший ніж 100 тис. грн, то до недавнього часу вона могла вільно користуватися своїми всіма банківськими картками. У травні 2023 року ситуація кардинально змінилася. Це пов’язано із набранням чинності Закону України від 11 квітня 2023 року № 3048-IX та внесенням відповідних змін до законодавства. Відтепер, сума боргу немає значення, оскільки боржник має право користуватися лише 1 рахунком на вибір, попередньо повідомивши про це державного виконавця у письмовому вигляді. 

Що потрібно для зняття арешту з рахунків військовослужбовця?

На сьогодні основними підставами для зняття арешту з коштів боржника у виконавчому провадженні є:

  • Якщо суд скасує заходи для забезпечення позову виконавчого провадження;
  • Якщо на рахунок до виконавчої служби надійде відповідна сума, яка задовольнить вимоги всіх учасників виконавчого провадження;
  • Якщо виконавець отримає інформацію від банку про те, що такий рахунок боржника має спеціальний режим використання;
  • Якщо виконавець отримає докази про наявність на одному або декількох рахунках боржника грошових коштів, які достатні для виконання рішення про забезпечення позову та інші. 

Повний перелік можна знайти в ч.4 ст. 59 ЗУ “Про виконавче провадження”. 

Отже, законодавець чітко визначив підстави для зняття арешту з рахунку боржника. Проте, чи все це стосується військовослужбовців?

В положеннях п.1 ч.4 ст.59 ЗУ «Про виконавче провадження» зазначено, що підставою для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

Також Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду у постанові від 17 січня 2020 року у справі №340/1018/19, зазначив, що рахунки, які передбачені для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов’язкових платежів до Державного бюджету України, є рахунками із спеціальним режимом, на які виконавчою службою відповідно до вимог законодавства арешт не накладається (тобто виконавчі дії не застосовуються), а виокремлення таких рахунків належить до повноважень виконавчої служби. 

Таким чином, коли виконавець встановить, що рахунок військового ЗСУ має спеціальний режим використання, то в такому випадку він зобовʼязаний скасувати накладений арешт на банківський рахунок. 

Якщо ви є військовослужбовцем ЗСУ і на ваший банківський рахунок наклали арешт, то у такому випадку обовʼязково звертайтесь за допомогою до юридичної компанії “МІБ”. Наша команда досвідчених фахівців надасть вам всі вичерпні відповіді на питання, що будуть виникати в процесі нашої співпраці та допоможе досягти бажаного результату в знятті арешту із банківського рахунку. Звертайтесь!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікторія
Вікторія
7 місяців тому

Доброго дня, на мого сина війсьвьслужбовця було накладено арешт на його банківську карту. Він поранений і знаходився у шпиталі. Що треба робити?

Інші статті