Реєстрація юридичних осіб в умовах воєнного стану: можливості та проблеми


  1. 🖊 Які існують можливості для здійснення реєстраційних дій для юридичних осіб на сьогодні?
  2. 🖊 Які існують актуальні проблеми у сфері реєстраційних дій, що потребують уваги та вирішення?

У зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Мін’юст заблокував доступ до державних реєстрів, включаючи Єдиний державний реєстр юридичних осіб, ФОП та громадських формувань. Такий крок був необхідний для захисту конфіденційних даних, що могли потрапити до рук агресора через хакерські атаки або незаконні дії.

Однак після стабілізації ситуації з військовою агресією з 19 березня 2022 року Мін’юст поступово розширив можливості реєстраційних дій. З цього часу дозволялось здійснювати реєстраційні дії для благодійних і громадських організацій, зміни відомостей про них, для юридичних осіб та ФОП, а також реєстрацію органів влади, державних і комунальних компаній, установ та організацій, банків.

У цій статті ми поговоримо про актуальні проблеми цієї сфери, які необхідно вирішити для спрощення процедур реєстрації в найближчому майбутньому.

Реєстрація юридичних осіб в умовах воєнного стану: можливості та проблеми

Які існують можливості для здійснення реєстраційних дій для юридичних осіб на сьогодні?

  1. створення благодійних організацій та громадських об’єднань, а також зміни до їх статутів та загальних відомостей про них;
  2. створення ТОВ;
  3. створення фермерських господарств;
  4. зміна керівника юридичної особи, за винятком громадських формувань;
  5. зміна місцезнаходження юридичної особи;
  6. зміна установчих документів, якщо вони передбачають лише зміну місцезнаходження юридичної особи;
  7. зміна видів економічної діяльності юридичної особи;
  8. реєстраційні дії, пов’язані з органами державної влади, ОМС, казенними, державними, комунальними підприємствами, комунальними та державними організаціями, а також акціонерними товариствами, які є банками.
  9. реєстрація та припинення підприємницької діяльності ФОП та зміни до відомостей про них.

Більшість реєстраційних дій, описаних вище, можна здійснити у державних реєстраторів міжрегіональних управлінь Мін’юсту, де були відсутні активні бойові дії. Такі управління знаходяться у містах: Ужгород, Івано-Франківськ, Чернівці, Тернопіль, Одеса, Житомир, Хмельницький, Вінниця, Львів, Рівне, Луцьк, Полтава, Кропивницький, Дніпро та Запоріжжя.

Зазначені реєстратори відповідають за реєстраційні дії щодо юридичних осіб, незалежно від їхнього місця зареєстрованості в Україні. Таким чином, встановлено загальнонаціональну екстериторіальність.

Інші реєстратори у містах, а також державні та приватні нотаріуси, не мають повноважень для здійснення реєстраційних дій. Вони можуть мати доступ до ЄДР лише для отримання інформації з нього, наприклад, копії установчих документів та витягів.

Під час дії воєнного стану, реєстраційні дії щодо юридичних осіб здійснюються за вимогами Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, але при цьому потрібно враховувати певні особливості.

Зокрема, нотаріуси можуть посвідчувати довіреності на представництво юридичних осіб та їх засновників або ФОП без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, а замість них – звичайний папір. Таке рішення було прийняте у зв’язку із постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. №164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану”.

Також цією ж постановою було заборонено нотаріусам здійснювати будь-які реєстраційні дії за зверненням громадян РФ, юридичних осіб, які були засновані відповідно до законодавства України, проте кінцевим їх власником є громадянин РФ, який має частку у статутному капіталі більше 10%, а також утворених згідно із законами РФ.

Оплату адміністративного збору можна підтвердити не лише оригіналом платіжного доручення чи квитанцією, але й електронною його скан-копією.

Крім того, існує можливість виконати деякі реєстраційні дії (наприклад, реєстрацію ТОВ за модельним статутом) через сайт “Дія”. Це робить процес реєстрації зручнішим і доступнішим в умовах воєнного стану.

Які існують актуальні проблеми у сфері реєстраційних дій, що потребують уваги та вирішення?

Однією з головних проблем є обмежена кількість органів реєстрації у державі та перелік можливих дій, які вони можуть вчиняти.

Це пояснюється тим, що у зв’язку з війною, багато підприємств були змушені змінювати своє місцезнаходження та керівників, але на сьогодні право здійснювати реєстраційні дії є лише у деяких управліннях юстиції та ЦНАП, що знаходяться в обласних центрах західної та центральної України. Це призводить до утворення довгих черг, і процес реєстрації можливий лише через 2-3 тижні після звернення.

Розумним вирішенням цієї проблеми було б дозволити проведення реєстраційних дій реєстраційним службам міст, що є районними центрами, принаймні в західних і центральних областях, через ЦНАП. Це розширило б можливості для здійснення реєстраційних процедур і зменшило б терміни очікування вже сьогодні.

Крім того, для полегшення процесу реєстраційних дій у воєнний час було б корисним розглянути можливість дозволу нотаріусам здійснювати певні реєстраційні процедури. Це спростило б доступ до адміністративних послуг та розширило перелік суб’єктів, які можуть проводити державну реєстрацію. Однак, якщо це реалізовувати на практиці, то слід звернути увагу на можливі ризики та зловживання під час воєнного стану з боку нотаріусів.

Щодо перспектив розширення переліку реєстраційних дій, слід зазначити наступне. Хоча деякі процедури, наприклад, ліквідація юридичних осіб чи зміна складу їх учасників, можуть бути надто ризикованими у воєнний період, Мін’юсту, варто розглянути дозвіл на реєстрацію інших організаційно-правових форм юридичних осіб.

Також важливо вирішити проблему невизначеного ставлення реєстраторів і нотаріусів до громадян Республіки Білорусь, які є резидентами України та мають посвідки на постійне або тимчасове проживання в нашій країні. Незважаючи на відсутність законодавчих обмежень щодо їх участі в нотаріальних і реєстраційних діях, деякі нотаріуси та реєстратори відмовляються надавати послуги для створення ТОВ та благодійних фондів з їх участю.

Таке негативне ставлення можна зрозуміти, оскільки Білорусь, дозволивши військам РФ використовувати свою територію для нападу на Україну, фактично стала країною-агресором. НБУ припинив обслуговування банківських операцій на рахунках резидентів Республіки Білорусь та рахунків юридичних осіб, які є їхніми кінцевими бенефіціарами. Проте, ці обмеження не стосуються громадян Білорусі, які є резидентами України.

Варто зазначити, що схожі проблеми можуть виникати і з громадянами РФ, незважаючи на загальне неприйняття їхніх військових дій та підтримки цих дій.

А тому таке негативне взаємовідношення потрібно усувати, щоб воно не створювало додаткові труднощі у забезпеченні справедливого та рівного ставлення до громадян, незалежно від їхньої національності чи походження, при цьому враховуючи положення чинного законодавства.

Підбиваючи підсумок, можна відзначити, що сам факт відкриття доступу до ЄДР та можливість здійснення окремих реєстраційних дій вже має позитивний вплив на бізнес нашої держави. Розширення кількості цих дій та органів реєстрації, які мають право їх проводити, було обмежене успіхами українських військ на фронті. А тому сподіваємось на подальші успіхи ЗСУ і віримо в перемогу України, що як наслідок призведе до повного відновлення реєстраційних дій на всій території нашої держави.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті