Чи можна змінити місце реєстрації в умовах воєнного стану


  1. 🖊 Зміна місця реєстрації в умовах воєнного стану – реалії сьогодення
  2. 🖊 Чи мають право громадяни України змінити свої місце реєстрації?
  3. 🖊 В які органи слід звертатися?
  4. 🖊 Який перелік документів для цього необхідний?
  5. 🖊 Чи можна в електронному форматі змінити своє місце проживання?

Зміна місця реєстрації в умовах воєнного стану – реалії сьогодення

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну з 24 лютого 2022 року змусило багато українців залишити свої домівки через активні бойові дії. Частина громадян виїхала за кордон, а інші – оселилися на Західній території України, де відносно було затишно та спокійно. Велика кількість наших громадян змінила своє фактичне місце проживання, що призвело до необхідності переоформлення їх “прописки”. А тому актуальність тематики проявляється в труднощах та обмеженнях, з якими можуть зіткнутися українці під час воєнного стану, щоб переоформити своє місце реєстрації.
Чи можна змінити місце реєстрації в умовах воєнного стану

Чи мають право громадяни України змінити свої місце реєстрації?

Починаючи з початку військової агресії РФ з 24 лютого 2022 року, всі державні реєстри України перестали функціонувати. Протягом трьох місяців громадяни не мали змоги знятися зі свого поточного місця реєстрації або зареєструватися в новому місці проживання. Однак, з початку червня 2022 року, надання таких послуг було відновлено в Україні.

А отже, тепер навіть в умовах активних бойових дій в країні, можливо змінити місце реєстрації шляхом звернення до відповідних органів.

В які органи слід звертатися?

Для зміни “прописки”, необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Місце розташування необхідного ЦНАПу залежить від нового місця проживання, де ви хочете зареєструватися, за винятком окупованих і населених пунктів, де тривають військові дії.

З метою офіційної зміни реєстрації місця проживання вам необхідно написати відповідну заяву в ЦНАПі. Працівники органу нададуть вам необхідні інструкції та допоможуть у заповненні форми заяви. Важливо дотриматися установлених процедур та подати всі необхідні документи для успішного змінення місця реєстрації.

Який перелік документів для цього необхідний?

Для зміни місця проживання під час дії воєнного положення вам потрібні будуть такі документи:

  1. заява, складена за відповідним зразком;
  2. паспорт громадянина України;
  3. якщо змінюється реєстрація місця проживання дитини, то необхідний оригінал свідоцтва про її народження (для дітей до 14 років);
  4. документи, що підтверджують право власності на житло або право користування ним;
  5. якщо ви перебуваєте на військовому обліку або підлягаєте тому, що на нього необхідно стати, потрібно пред’явити військовий квиток;
  6. якщо квартира взята в іпотеку, необхідна згода іпотекодержателя;
  7. квитанція, яка підтверджує оплату адміністраційного збору (37 грн).

Чи можна в електронному форматі змінити своє місце проживання?

Наша держава пропонує зручні електронні послуги для декларування місця проживання. Змінити його можна онлайн на національному ресурсі “Дія” протягом доби. Вартість цієї послуги складає 37 грн, але якщо залишити заяву без сплати протягом місяця, вона зросте до 62 грн.

Подати заяву на зміну “прописки” онлайн можна лише у випадку, якщо інформація про житло відображена в Реєстрі нерухомості. Це важливо враховувати.

Для віддаленої реєстрації місця проживання дитини до 18 років за адресою будь-кого з батьків не потрібна згода власника квартири.

Але є деякі обмеження. Заяву на зміну “прописки” в електронному форматі неможливо подати, якщо житло перебуває в іпотеці або довірчій власності.

Також варто зазначити, що цієї послугою не зможуть скористатися громадяни, які не мають військового квитка, але зобов’язані стояти на обліку у військкоматі.

Користуючись цими електронними послугами, громадяни можуть зручно та оперативно декларувати своє місце проживання, спрощуючи процедуру зміни місця проживання в умовах сучасного цифрового середовища держави.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті