Чи можна закрити ФОП під час війни


  1. 🖊 Як на сьогодні можна закрити ФОП у "Дії"?
  2. 🖊 Що для цього потрібно:
  3. 🖊 Перед закриттям ФОП важливо знати деякі важливі нюанси:
  4. 🖊 Якщо ФОП на спрощеній системі оподаткування:
  5. 🖊 Якщо ФОП на загальній системі оподаткування:
  6. 🖊 Анулювання ліцензій та закриття банківських рахунків:

У зв’язку з військовим вторгненням Росії в Україну, активними бойовими діями, які ведуться на нашій території українським підприємцям все важче вести свій бізнес. До того ж постійно обстріли критичної інфраструктури призводять до великих збитків, які ФОП не може покрити власними силами. А тому на сьогодні все більшої актуальності набирає тематика закриття ФОП як самостійно, так і за допомогою “Дії”.
Чи можна закрити ФОП під час війни

Як на сьогодні можна закрити ФОП у “Дії”?

На щастя в Україні внесли полегшення у процедуру закриття підприємницької діяльності для ФОП. Тепер цей процес можна виконати всього за кілька хвилин, скориставшись електронним сервісом “Дія”. Порівняно з попередньою версією, яка вимагала заповнення 58 полів, нова процедура складається лише з 12 полів.

Що для цього потрібно:

  1. Отримати цифровий електронний підпис (ЦЕП). Його можна оформити в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), ПриватБанку або іншій акредитованій установі, яка має право сертифікувати ключі. Список таких установ можна знайти на веб-сайті Центрального засвідчувального органу. Для отримання ЦЕП необхідно мати паспорт, РНОКПП та заповнити реєстраційну картку.
  2. Зареєструватися або увійти до особистого кабінету громадянина на порталі “Дія” за допомогою ЦЕП.
  3. Заповнити онлайн-форму для отримання послуги. Більшість необхідних даних вже зберігається в системі, тому вам потрібно лише перевірити їх правильність та підписати заяву за допомогою цифрового електронного підпису.
  4. Підписана заява буде надіслана до реєстратора автоматично, а також інформація про закриття ФОП буде передана до податкової служби.
  5. Ви можете перевірити статус своєї заяви у своєму особистому кабінеті громадянина. Повідомлення про закриття ФОП з’явиться у вашому кабінеті, а також буде відправлено на вашу електронну пошту.

Перед закриттям ФОП важливо знати деякі важливі нюанси:

  • Для закриття ФОП ви повинні сплатити всі відповідні податки, навіть за останній місяць діяльності. Вам слід звернутися до державної фіскальної служби, щоб переконатися, чи є у вас непогашені податкові зобов’язання і в разі потреби їх оплатити. Тільки після цього вас знімуть з обліку в Центрі обслуговування платників податків за місцем реєстрації. На порталі “Дія” надають пояснення щодо цього процесу.
  • Під час воєнного стану в країні ФОП може бути звільнений від сплати ЄСВ, але при цьому йому не нараховуватиметься страховий стаж, необхідний для отримання пенсії. Також слід зазначити, що зараз діє пільга, що дозволяє сплачувати лише 2% податку з доходів.

Якщо ФОП на спрощеній системі оподаткування:

  • То вам необхідно сплатити єдиний податок за місяць, у якому ви припинили діяльність, або за квартал, якщо ви були на 3 групі єдиного податку.
  • Після сплати вам також слід подати декларацію платника єдиного податку за відповідний квартал. Наприклад, якщо ви закрили ФОП у травні, то декларацію слід подати за другий квартал. Це можна зробити протягом 40 днів після закінчення кварталу.

Якщо ФОП на загальній системі оподаткування:

  1. Ви повинні надати ліквідаційну звітність про майновий стан і доходи протягом 30 днів після закриття ФОП. Ця звітність охоплює період з початку року до дня, коли ви закрили ФОП.
  2. Після подання ліквідаційної звітності вам слід сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір протягом 10 днів.

Анулювання ліцензій та закриття банківських рахунків:

  1. Якщо ФОП мав діючу ліцензію, на продаж алкоголю або цигарок, у процесі його закриття слід їх анулювати. Для цього зазвичай потрібно звернутися до відповідних контролюючих органів.
  2. Після припинення діяльності ФОП також потрібно закрити всі банківські рахунки, які були відкриті для здійснення фінансових операцій. Для цього ви можете звернутися до свого банку і дізнатися про цю процедуру.
0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті