Чи можуть вас виселити з квартири, якщо наявна прострочена заборгованість по іпотеці під час війни?

Законодавство України передбачає настання форс-мажорних обставин, до яких слід відносити і також воєнний стан, причиною за якою сторони можуть бути звільнені від відповідальності за непогашення кредиту по договору іпотеки. Проте це стосується тільки зобов’язань під час періоду воєнного стану, оскільки після закінчення війни їх всеодно буде потрібно виконувати. 

Чи можуть вас виселити з квартири, якщо наявна прострочена заборгованість по іпотеці під час війни?

Навіть під час військових дій, якщо іпотекодавець втратив іпотечне майно (наприклад, квартиру) через обстріли, він все ще залишається зобов’язаним повернути кредит. Це випливає із загальних умов договору. Тобто, якщо він раніше заставив цим майном кредит, то йому тепер потрібно забезпечити інше майно, яке має еквівалентну вартість втраченого іпотечного майна, щоб забезпечити повернення кредиту.

Крім того, під час війни всі фінансові зобов’язання залишаються на іпотекодавцю, і борг (кредит) нікуди не зникає, а банк і далі продовжує нараховувати відсотки. 

Страхування є єдиною можливістю компенсування збитків чи втрати майна, особливо в умовах настання форс-мажорних обставин, де фактор війни не є виключеним. У таких випадках, страхова компанія зобов’язана відшкодувати вартість житла, що було пошкоджено.

Варто також зазначити, що з початком війни, українські іпотечні програми припинили свою дію, банки навіть вводили кредитні канікули, що дозволяли зупинити платежі за іпотеку на період кризових подій.

Але на початку серпня 2022 року ситуація з кредитуванням житла в Україні змінилася: Ощадбанк оголосив про відновлення іпотечних програм, а Уряд анонсував доступне кредитування житла для деяких категорій українців. Таким чином, кредитори повернулися до здійснення іпотечних виплат згідно з умовами договорів.

На сьогодні завдяки застосунку “Дія”, подача заявок на іпотеку стала набагато зручнішою та швидшою процедурою. Для цього користувачам потрібно заповнити онлайн-форму та вказати: свій сімейний статус, загальний дохід, а також дані про бажане житло. 

Програма включає в себе участь наступних банків:

  • “Ощадбанк”;
  • “ПриватБанк”;
  • “Укргазбанк”;
  • “Скай Банк”;
  •  “Глобус”.

 В майбутньому список банків-учасників буде постійно розширюватися для забезпечення більшої зручності та доступності для громадян України.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті