Як можна відкрити ФОП у 2023 році онлайн під час воєнного стану?


  1. 🖊 Чи можна зареєструвати ФОП через “Дію”?
  2. 🖊 Яка вартість оформлення ФОП онлайн через “Дію”?
  3. 🖊 Що потрібно зробити, щоб відкрити ФОП особисто під час війни?
  4. 🖊 Які податки потрібно платити ФОП під час воєнного стану?

На сьогодні все частіше громадяни України реєструються фізичними особами-підприємцями. Це й зрозуміло, адже працювати на себе все стає більш розповсюдженим явищем, ніж це було раніше. Проте не кожна особа знає як відкрити ФОП дистанційно під час воєнного стану, не звертаючись до відповідних органів по їх місцю розташуванню. В цьому і вбачається актуальність тематики. У цій статті ми визначимо, які необхідно вчинити дії для того, щоб відкрити ФОП онлайн під час воєнного стану в країні.
Як можна відкрити ФОП у 2023 році онлайн під час воєнного стану?
Перш ніж реєструватися приватним підприємцем необхідно обовʼязково памʼятати декілька важливих нюансів, а саме:

  • правильне обрання КВЕД (класифікатор виду економічної діяльності), що визначить вид діяльності, якою займатиметься майбутній ФОП. Список усіх КВЕД доступний на сайті – https://bit.ly/475vziB ;
  • щоб оформити онлайн-заявку на реєстрацію ФОП потрібно мати ЕЦП (електронний цифровий підпис).

Чи можна зареєструвати ФОП через “Дію”?

Так, станом на сьогодні можна зареєструвати ФОП через “Дію” та не потрібно більше йти до податкової.

Що для цього необхідно:

  1. Спочатку необхідно зареєструватися або авторизуватися (якщо вже маєте акаунт) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua, використовуючи ЕЦП.
  2. Після цього заповніть онлайн-форму для відкриття ФОП. У цій формі ви маєте вказати необхідні особисті дані та обрати КВЕД.
  3. Після заповнення заяви на реєстрацію ФОП, вона автоматично надійде до реєстратора за місцем вашої реєстрації або за місцем, яке вказано в довідці переселенця, якщо ви маєте такий статус.
  4. У разі, якщо ви обрали спрощену систему оподаткування, заяву на перехід до спрощеної системи також автоматично надішлють до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації з довідки переселенця.
  5. У випадку, коли ви обрали загальну систему оподаткування, ви також можете подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ), якщо така необхідність існує для вашої діяльності.

Важливо! Статус розгляду заявки на реєстрацію ФОП можна перевірити у кабінеті громадянина. Там жи ж у разі задоволення заявки ви зможете отримати офіційний витяг з Єдиного державного реєстру. Він матиме юридичну силу, а тому може бути використаний як дійсний документ у взаємодії з різними установами та контролюючими органами. Його можна легко роздрукувати та використовувати для своїх потреб. До того ж, тепер свідоцтво про реєстрацію ФОП більше не потрібно, оскільки Верховна Рада України скасувала його обов’язковість як документа для приватних підприємців та юридичних осіб.

Яка вартість оформлення ФОП онлайн через “Дію”?

Послуга реєстрації ФОП є безкоштовною.

Що потрібно зробити, щоб відкрити ФОП особисто під час війни?

Якщо ви не бажаєте користуватися онлайн-способом реєстрації ФОП, то можна скористатися традиційним шляхом і відвідати податкову особисто. Для цього вам потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання з вашим паспортом та РНОКПП, а також надати копії цих документів.

У держреєстратора ви повинні заповнити реєстраційну картку, що відповідає формі 10. Необхідно бути дуже уважним під час заповнення КВЕД, оскільки навіть невелика помилка може призвести до некоректної реєстрації діяльності. Наприклад, помилково обравши неправильний КВЕД, ви ризикуєте отримати зовсім інший тип діяльності, ніж той, яким фактично плануєте займатися. А виправити таку помилку можна буде тільки через перереєстрацію.

Документи також можна подати через спеціаліста або представника ФОП, оформивши для останнього нотаріально посвідчену довіреність.

Після подання документів, державний реєстратор має внести вашу інформацію до державного реєстру протягом трьох робочих днів і видати відповідну виписку. Якщо ви надіслали документи листом, то і виписку отримаєте поштою.

Які документи необхідно подавати для реєстрації ФОП, якщо ви з’являєтесь особисто в податкову?

  • копію паспорта громадянина України та РНОКПП;
  • заяву щодо застосування єдиного податку;
  • виписку з єдиного державного реєстру;
  • книгу обліку доходів;
  • заяву на ім’я начальника податкової інспекції або за Ф. 5-ОПП.

Які податки потрібно платити ФОП під час воєнного стану?

  1. ФОП 1 групи – сплачують єдиний податок у розмірі 10% від 2 684 гривень. Ліміт річного доходу для цієї групи становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати. Важливою особливістю ФОП 1 групи є те, що вони не мають права наймати працівників;
  2. ФОП 2 групи – сплачують єдиний податок у розмірі 20% від 6 700 гривень. Ліміт річного доходу становить 834 мінімальних заробітних плат. Ця група підприємців має можливість наймати до 10 працівників;
  3. ФОП 3 групи – ця група має дві ставки єдиного податку. Для неплатників ПДВ є ставка 5% від суми доходів, а для платників ПДВ – 3% від суми доходів. Ліміт річного доходу групи становить 1 167 мінімальних заробітних плат. При цьому, для цієї групи ФОП не існує обмежень на найм працівників.
0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті