Чи будуть монетизовані субсидії у 2019 році?


  1. 🖊 Процес монетизації.
  2. 🖊 Схема проста:

Сьогодні систему субсидій в Україні побудовано таким чином, що держава «оплачує» частину вартості комунальних послуг, які споживають громадяни. Монетизація ж передбачає переведення в готівку субсидії – споживачам виділяються гроші, які мають бути використані виключно на оплату послуг ЖКХ у загальному порядку.

234243543123123123

Процес монетизації.

Механізм монетизації, який планує запровадити Мінфін, стартує з 01.01.2019 року. Він передбачає зміну підходу до компенсації витрат на оплату комуналки. Якщо сьогодні вихідною одиницею є встановлена норма споживання (газу, води, тепла, електрики), то в планах перейти до послуг, що фактично споживаються. Заощадив – отримай гроші, споживав надто багато – субсидія не належить.

Законодавець передбачив поетапне запровадження монетизації. Таким чином, громадяни зможуть отримувати грошову компенсацію лише після того, як цю процедуру успішно буде реалізовано щодо підприємств, що надають комунальні послуги. Обов’язковим є створення на державному рівні реєстру осіб, які отримують субсидію.

Основні принципи монетизації:

  • адресність (перерахування коштів на банківський рахунок одержувача субсидії);
  • цільове використання (гроші призначені для оплати комунальних послуг).

Субсидія не використана. Чи є компенсація?

Економне споживання газу та електроенергії під час опалювального сезону є підставою для отримання грошової компенсації. Законодавець передбачив, що заощадивши на споживанні, громадяни винагороджуються за це. Компенсація залежить від системи опалення та пропонується виключно для приватного сектору (власники житла у багатоквартирних будинках її не отримують).

Схема проста:

Економія 100 кубічних метрів газу приносить компенсацію у розмірі 700 грн.

Економія 150 кіловат електроенергії (для опалення) приносить компенсацію у розмірі 135 грн.

Як монетизувати субсидію?

Для отримання компенсації у грошовій формі необхідно:

  • звернутися до УСЗН, яке призначало субсидію;
  • подати заяву про монетизацію;
  • у заяві вказати свої паспортні дані, ідентифікаційний код, а також реквізити банківського рахунку, на який просите перерахувати кошти.

Щодо термінів звернення до органів соцзахисту, а також детальної процедури відшкодування – чекаємо на роз’яснення КМУ.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті