Покарання за п’янку за кермом. Як оскаржити?


  1. 🖊 Хто накладає штраф і позбавляє прав?
  2. 🖊 На що розраховувати?
  3. 🖊 Як оскаржити рішення суду?
  4. 🖊 Яка процедура розгляду справи в апеляції?

Водіння автомобіля у нетверезому стані – чи не найтяжче правопорушення у сфері дорожнього руху. Пияцтво за кермом стає причиною багатьох ДТП, загибелі людей та інших пошкоджень. Відповідальність за керування авто у стані алкогольного/наркотичного сп’яніння передбачена ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця ж стаття визначає покарання і для осіб, які відмовляються пройти огляд на визначення наявності та ступеня сп’яніння. Проте варто розібратися, що водінням, як визначається, п’яний водій чи ні, і чи є в тому чи іншому випадку порушення правил дорожнього руху.

78_main33333

Хто накладає штраф і позбавляє прав?

Працівник поліції зупиняє водія, за зовнішніми ознаками визначає, п’яний він чи ні (тремтять руки, червоні очі та незв’язне мовлення, а також специфічний запах алкоголю видадуть водія, що випив) і за допомогою технічних засобів підтверджує свої здогади. Якщо рівень алкоголю у крові перевищує 0,2 проміле – поліцейський складає протокол. Покарання за таке порушення передбачає позбавлення прав, тому водій буде тимчасово вилучено документи, що дають право керувати автомобілем. Тимчасово – до розгляду справи у суді. Якщо водія покарають – права залишаються у поліції, якщо виправдають – повернуть. Термін позбавлення прав залежить від особи водія, того, наскільки часто він притягується до адміністративної відповідальності та інших факторів. За регулярну п’янку за кермом у водія можуть конфіскувати не лише права, а й автомобіль. А з цим посперечатися вже набагато складніше. 

Отже, покарання призначає суд, місія поліцейського – правильно оформити документи, ознайомити з ними водія та направити справу до суду. А якщо протокол оформлений «нашвидкуруч», водієві не роз’яснили його прав і сварили справу за хвилину? Ось тут слід насторожитися! І без допомоги адвоката, чиєю спеціалізацією є захист прав водіїв, не обійтись! 

На що розраховувати?

Якщо водій вважає, що притягнули його до відповідальності незаконно, але всі докази у справі працюють проти нього – розраховувати на те, що суддя прислухається до голослівних тверджень, не варто. Ця категорія справ, за незгодою водія, однозначно має розглядатися за участю адвоката! Він як знайде позитивну судову практику у подібних справах, а й використовує у сфері клієнта помилки, допущені працівником поліції під час складання документів. Якщо Ви приходите до суду, і кажете – «я не пив, ДАІ-шник бреше», при цьому у справі є медичний висновок, де зазначено «в крові Іванова 1,8 проміле» – слухати Вас не буде, а якщо й послухають, то не дослухаються. 

Але сталося так, що до суду Ви пішли самі, і справу програли, і що робити тепер – не знаєте.

Як оскаржити рішення суду?

10 днів суд дає на оскарження ухвали в апеляції. І чим раніше Ви звернетеся до адвоката, тим краще. Чи є шанси на перемогу? Шанси є завжди, особливо якщо у справу вступає фахівець. «Та що зробить адвокат, якщо суддя й так усе вирішив?».

Адвокат зробить ось що:

  • перевірить, чи правильно складено протокол про адміністративне правопорушення, чи були свідки та які свідчення вони давали, чи роз’яснив працівник поліції водієві його права і чим це підтверджується. З усіма складеними документами водія мали ознайомити, вручити їх копії. Нічого цього не було – то чому Ви не сказали про це судді?
  • встановить, чи дотримувався поліцейський під час проведення огляду інструкцій та рекомендацій, чи не було жодних порушень порядку його проведення;
  • проаналізує ухвалу суду на відповідність нормам закону. Суддя міг поверхово вказати обставини справи, упустити важливі моменти, вважаючи, що рішення оскаржити ніхто не буде;
  • розбереться, чи було дотримано процедури розгляду справи в суді тощо.

До того ж фахівець, який знає роботу поліції та суду зсередини, більш обізнаний, ніж емоційний водій, який апелює лише словами, але не доказами. Цих тонкощів юридично непідковані громадяни не знають, тому часто доводиться розплачуватись за те, чого не робив.

Яка процедура розгляду справи в апеляції?

Водій вирішив оскаржити рішення суду, і перше питання, яке у нього виникає – скільки це коштує.

За пунктами розглянемо нюанси оскарження ухвали суду.

  • за подання апеляційної скарги не потрібно сплачувати судовий збір, лише сплатити послуги юриста. До вибору його поставтеся відповідально. Якщо адвокат каже – «принесіть ухвалу, решту я зроблю сам» – тут явно пахне аферою. Не ознайомившись із матеріалами справи у повному обсязі, якісно підготувати апеляцію ніхто не зможе.
  • терміни оскарження обчислюються з моменту винесення рішення суду (якщо справа розглядалася без Вас – з моменту отримання копії ухвали).
  • апеляційна скарга подається до суду, який ухвалив рішення про покарання. У цьому суді скарга долучається до справи, яка буде направлена до суду вищої інстанції. Про надсилання справи в апеляцію Вам необхідно повідомити.
  • апеляційний суд, отримавши справу, призначає її до розгляду. Водій/його адвокат отримують судові повістки та вирішують – їхати у судове засідання чи попросити розглянути справу без їхньої участі. Якщо явка водія мало вплине на перебіг історії, адвокат допоможе пролити світло на справу і, за необхідності, вкаже суду на виявлені ним порушення.
  • після перегляду справи водій має отримати копію рішення. Якщо його виправдано – на підставі цього рішення йому повернуть права. Якщо суд не знайшов причин виправдати його – треба сплачувати штраф. І дається на це два тижні, після чого сума штрафу подвоюється. А крім штрафу Ви ще позбавлені прав водія, що, погодьтеся, зовсім неприємно для людини, яка є водієм за професією.

Особливо зазначимо, що проконсультуватися з нашими адвокатами із зазначених питань можна не лише після того, як Вас притягнули до відповідальності. Вже після зупинки автомобіля працівником поліції телефонуйте нам – і ми в телефонному режимі розповімо, на що звернути увагу та яких дій уникати у спілкуванні з поліцейськими.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті