Що робити, якщо скоїв наїзд на пішохода?


  1. 🖊 ДТП за участю пішохода (наїзд на пішохода).
  2. 🖊 Хто винен – водій чи пішохід?
  3. 🖊 Збив пішохода – що робити в такому випадку?
  4. 🖊 Яка відповідальність за наїзд на пішохода?

Кожен водій, як учасник дорожнього руху, повинен бути уважним на дорозі та дотримуватись правил дорожнього руху. Кожен водій є потенційним порушником, потенційним потерпілим. І якщо неправильне паркування або невикористання ременів безпеки можуть мати негативні наслідки переважно лише для водія, то ДТП – це вже значно серйозніше. На особливу увагу заслуговують на пригоди, коли водій здійснює наїзд на пішохода. Головне правило в таких випадках – не панікувати та дотримуватися послідовності у своїх діях.

3242342344546

Нижче розглянемо особливості пригод за участю пішоходів, проаналізуємо варіанти юридичної відповідальності, а також алгоритм дій учасників дорожнього руху.

ДТП за участю пішохода (наїзд на пішохода).

Відразу зазначимо, що наїзд на пішохода не обмежується тим лише розумінням, що водій, керуючи автомобілем, збив людину. Водію важливо пам’ятати, що пішохід – це поняття велике. Ним вважається також особа, яка переміщається у спеціальному візку. Громадяни, що ведуть в руках велосипед, мопед, мотоцикл, санчата, дитячий візок і т.д. також вважаються пішоходами, оскільки вони рухаються пішки. 

Під наїздом мається на увазі дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої завдано шкоди фізичного чи матеріального характеру. Збитки можуть бути завдані як пішоходові, так і водію. 

Звідси випливає, що кваліфіковані як наїзд будуть і такі події:

  • пішохід зіткнувся з автомобілем;
  • автомобіль здійснив наїзд на людину;
  • шкода пішоходу завдана вантажем, що перевозиться (з автомобіля впали бідони, що виступають за габарити авто труби зачепили людину, і т.д.)

Хто винен – водій чи пішохід?

Багато водіїв, ставши учасниками ДТП, намагаються зняти з себе провину і перекласти її на іншого водія. Ситуації з пішоходами не є винятком, в той же час. Залежно від обставин справи, на початковій стадії можна визначити, хто є винуватцем події.

Нижче розглянемо типові події, в яких вина однієї зі сторони буде найбільш явною.

Вина водія

Вина пішохода

Здійснив наїзд на людину, яка рухалася тротуаром

Здійснено наїзд на людину, яка рухалася по проїжджій частині за наявності тротуару/пішохідної доріжки

Здійснив наїзд на людину, яка переходила проїжджу частину пішохідним переходом

Наїзд на пішохода, який переходить проїжджу частину в невстановленому місці

Наїзд на пішохода стався внаслідок перевищення швидкості чи інших порушень правил дорожнього руху

Здійснено наїзд на людину, що стоїть на проїжджій частині без потреби 

Здійснюючи рух заднім ходом, наїхав на людину

Вказані ситуації не говорять про однозначність вини того чи іншого учасника, вона завжди встановлюється за наявності багатьох факторів, поведінки водія та пішохода, їх стану, а також дорожньої обстановки.

Так пішохід, будучи в стані алкогольного сп’яніння, міг впасти на пішохідному переході і бути не поміченим, а пішохід, який перебіг дорогу в недозволеному місці, не встиг ухилитися від автомобіля, що рухається із суттєвим перевищенням швидкості. І тут начебто винен один, але поведінка іншого сприяла виникненню дорожньо-транспортної пригоди.

У стосунках водій – пішохід обидва повинні вживати максимальних заходів безпеки, щоб не допустити зіткнення.

Водій: дотримуватись швидкісного режиму, стежити за дорожньою обстановкою, знижувати швидкість, наближаючись до пішохідного переходу, особливо уважним бути під час руху у дворах, поблизу тротуарів тощо.

Пішохід: оцінювати дорожню обстановку виходячи з ситуації, переходячи дорогу переконатися у відсутності автомобілів, що наближаються, у темний час доби пересуватися у світлому одязі або такому, що має світловідбиваючі елементи. 

І водій, і пішохід особливо відповідально повинні підходити до ситуацій, коли вони перебувають у стані, який знижує концентрацію уваги. Це стосується і погіршення самопочуття, і стану алкогольного/наркотичного сп’яніння, яке, до речі, обтяжує відповідальність.

Збив пішохода – що робити в такому випадку?

При наїзді на людину не лише пішохід, а й водій зазнають шоку. Адже в перший момент ніхто не знає, які ушкодження зазнала людина, в якому вона стані. 

Як би страшно не виглядала ситуація, водієві категорично забороняється залишати місце події. Зробивши це він, тим самим додасть до списку звинувачення ще одну статтю порушення, і це найменше. Не знаючи нічого про стан пішохода, він може залишити його в стані, який призведе до смерті останнього, а це вже карається кримінально.

Оскільки наїзд на пішохода вважається дорожньо-транспортною пригодою, алгоритм поведінки водія дещо схожий на те, якого потрібно дотримуватися при ДТП за участю автомобілів. 

Пропонуємо наступну послідовність дій водія, який збив людину:

  • припиніть рух. Зупинитись потрібно відразу, а не продовжувати рух, і лише потім, під впливом докорів совісті, повертатися для з’ясування обставин;
  • увімкніть аварійну сигналізацію та виставте відповідний знак;
  • підійдіть до потерпілого та оцініть його стан, якщо такий вимагає медичної допомоги – викличте її. Далі – негайно зателефонуйте до поліції, повідомте про те, що сталося, а також зробіть дзвінок адвокату, який якщо не виїдете на місце ДТП, то в телефонному режимі дасть поради щодо подальшої поведінки/спілкування з працівниками поліції тощо;
  • якщо в автомобілі встановлено відеореєстратор, а ситуація вимагає детального вивчення, рекомендуємо зняти його та надати поліції тільки після вивчення запису фахівцем. В іншому випадку запис відеореєстратора може зашкодити;
  • надайте потерпілому першу долікарську допомогу, якщо він цього потребує. За наявності серйозних травм постраждалого краще не переміщати, щоб не посилити його стан. У деяких випадках можливо, що постраждалим потрібна термінова медична допомога, і відвезти його до лікарні самостійно буде швидше, ніж дочекатися швидку. Транспортувати потерпілого бажано іншим авто, залишивши своє дома ДТП. Якщо це зробити неможливо, розставляємо пріоритети – урятувати життя людини. Фіксуємо місце події на відео, і на своєму авто відвозимо людину до медичного закладу;
  • нагадаємо, що наїзд на людину – це шок, і навіть якщо ви, начебто, спокійно почуваєтеся, постарайтеся не давати необдуманих пояснень працівникам поліції. Проконсультуйтеся з адвокатом, автоекспертом, і тільки після цього, будучи впевненим у своїх свідченнях, можете їх викладати;
  • остання рекомендація може здатися недоречною, але практика показує, що це необхідно – ніколи не вживайте алкоголь на місці події “для зняття стресу”. Так ви тільки зашкодите собі.
  • На окрему увагу заслуговують «дорожні аферисти», про які слід пам’ятати. Деякі громадяни навмисне створюють аварійну ситуацію, вибігають в останню секунду на пішохідний перехід або роблять інші дії, про які водій навіть не здогадається. Їхня мета – отримати від водія фінансову вигоду. Вони відмовляються оформлювати ДТП, просять у водія за це гроші і після, нібито розходяться мирно. Згодом такі особи можуть звернутися до поліції, у них будуть «свої» свідки, а водієві доведеться пройти складну процедуру розгляду.

Яка відповідальність за наїзд на пішохода?

Оскільки в даній категорії справ важливу роль відіграє завданий пішоходу збиток, він значною мірою впливає на кваліфікацію дій водія. 

Чим більший ступінь тяжкості шкоди, завданої людині, тим суворе покарання загрожує водієві. Здебільшого, внаслідок наїзду на пішохода завдається шкоди здоров’ю, і його градація відбувається за загальними правилами – легкі тілесні ушкодження, ушкодження середнього ступеня тяжкості та тяжкі. Ступінь пошкоджень визначається висновком судово-медичної експертизи.

Умовно ступінь пошкоджень можна розрізнити за деякими ознаками:

Легкі

Середнього ступеня

Тяжкі

Тривалість лікування

Лікування до 3 тижнів

Лікування понад 3 тижні

Втрата органу, припинення виконання функції органу

Втрата працездатності

До 10%

10-30%

Понад 30%

Небезпека для життя

+

Легкі тілесні ушкодження.

Вигляд відповідальності

Норма закону

Покарання

адміністративна

Ст.122 ч.1 КУпАП 

(не надання пріоритету у русі пішоходу на нерегульованому пішохідному переході, рух тротуаром, порушення правил стоянки, перевищення швидкості тощо)

Штраф 255 грн. або 50 штрафних балів

Ст.124 КУпАП

(порушення правил дорожнього руху, що спричинили ушкодження) 

Штраф 340 грн. або позбавлення прав терміном від 6 до 12 місяців

Тілесні ушкодження середнього ступеня.

Вигляд відповідальності

Норма закону

Покарання

кримінальна

Ст.286 ч.1 КК України

(порушення правил дорожнього руху, що спричинило заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень середнього ступеня)

Одне з покарань:

– штраф від 3400 грн. до 8500 грн.;

– виправні роботи на строк до 2 років;

– арешт на строк до 6 місяців;

– обмеження волі на строк до 3 років з позбавленням прав на такий самий строк або без.

Тяжкі тілесні ушкодження (зокрема смерть потерпілого).

Вигляд відповідальності

Норма закону

Покарання

кримінальна

Ст.286 ч.2 КК України

(порушення правил дорожнього руху, що спричинило заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості)

Одне з покарань:

– позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням прав на строк до 3 років або без.

Якщо водій вважає, що відбудеться штрафом – це не так. Поряд з адміністративною та кримінальною відповідальністю присутня і граджансько-правова, яка може бути ініційована потерпілим. І якщо штраф – це покарання для водія, то особа, якій завдано шкоди, прагне отримати компенсацію. Полягає вона у відшкодуванні матеріальної та моральної шкоди, і це не лише оплата вартості лікування. 

Чим передбачено відшкодування шкоди?

Відносини між водієм та пішоходом (потерпілим) регулюються Цивільним кодексом України. Статті 1187, 1188 дають потерпілому право в судовому порядку стягнути цю шкоду.

Важливо:

  • наявність рішення суду про визнання водія винним у ДТП полегшує процес стягнення збитків потерпілим;
  • якщо ви, будучи водієм, у добровільному порядку заплатили потерпілому певну суму грошей, візьміть з нього розписку про отримання коштів, з розшифровкою їх призначення (відшкодування шкоди, оплата медикаментів тощо).

Чи працює поліс ОСАЦВ при наїзді на пішохода?

Зазначимо, що за чинними нормами лікування травм, отриманих внаслідок ДТП, покривається страховкою в сумі не більше 2 тис. гривень. При цьому обов’язковою є наявність документів, що підтверджують те, що постраждалий зазнав відповідних витрат.

Якщо наїзд на пішохода стався внаслідок стихійного лиха, масових заворушень або інших форс-мажорних обставин – розраховувати на відшкодування за ОСАЦВ не варто.

Резюмуємо, що порушення на транспорті, особливо ДТП, у більшості випадків спричиняють комплексний розгляд. І оскільки водії перебувають у «зоні ризику», їм важливо не лише мати поліс ОСАЦВ, а й свого адвоката, якому можна передзвонити, проконсультуватися, викликати на місце події. Часом витрати на послуги адвоката значно нижчі від втрат, які можна зазнати внаслідок необачних дій при виникненні дорожньо-транспортної пригоди.

І, безумовна рекомендація – дотримуватися правил дорожнього руху.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті