Зміна місця проживання дитини та зняття її з реєстрації

Сучасний ритм життя говорить про те, що не всі залишаються проживати в одній квартирі з дитинства до старості. Сім’ї переїжджають до інших міст, розмінюють своє житло на інше, що пов’язано з необхідністю зняття з реєстрації. До виписки дітей закон висуває особливі вимоги, які залежить від низки чинників.

Запитаннями реєстрації в Україні займаються Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Звернувшись туди, за наявності всіх потрібних документів, ви знімете дитину з реєстрації за старим місцем проживання та пропишете на нову адресу.
sbor_v_korobki333223

Розглянемо типові випадки, коли потрібно зняти з реєстрації неповнолітнього.

Варіант 1. Дитина є власником житла або має право на частину квартири

Виписка неповнолітнього, як правило, пов’язана із продажем квартири. Здійснити це батьки зможуть лише з дозволу органу опіки, який виступає на захист прав дитини. Звертаючись до органу опіки, батьки зобов’язані обґрунтувати необхідність продажу – переконати службу в тому, що надалі дитина буде забезпечена житлом. Без зазначеного дозволу правочин купівлі-продажу вважатиметься недійсним, оскільки укладено з порушенням вимог закону.

Отже, дозвіл отримано. Після цього батьки звертаються до ЦНАПу – подають довідку про склад сім’ї та дозвіл. Заяву про зняття неповнолітнього з реєстрації пишуть його батьки (якщо дитині ще немає 14 років). Після досягнення 14-річного віку дитина сама оформляє заяву про зняття її з місця реєстрації та прописки за новою адресою. Розглядається це питання протягом 3 днів.

Варіант 2.Дитинане є власником квартири, з якої її виписують. 

У такому разі зняття з реєстрації відбувається у загальному порядку за заявою батьків/дитини віком від 14 років. Дозвіл органу опіки не знадобиться, т.к. неповнолітній не позбавляється власності. 30 днів дає закон батькам на те, щоби прописати дитину після зняття з реєстрації в новому місці.

Варіант 3. Зняття дитини з реєстрації у зв’язку з розлученням батьків.

Найчастіше після розірвання шлюбу батьки роз’їжджаються. Дитина ж залишається проживати з одним із них – у колишній квартирі, або змінює місце проживання. Виписуючи дитину з квартири батьки повинні подбати про те, щоб забезпечити її іншим житлом, і умови проживання в новій квартирі повинні бути не гіршими за колишні.

Виписка дитини відбувається відкрито – обидва батьки поінформовані про це. Якщо батьки прописані за однією адресою – випискою неповнолітнього займається один із них. Якщо місце реєстрації батьків відрізняється – присутність обох є обов’язковою. Часто другий батько оформляє у нотаріуса дозвіл, яким дає згоду на зняття дитини з реєстрації (у такому разі особиста присутність не потрібна).

Варіант 4. Ви купили квартиру, а попередній власник не виписався і не виписав із квартири дитини.

Така ситуація вирішується в судовому порядку шляхом подання позовної заяви. У заяві зазначається вимога – визнати колишніх мешканців такими, що втратили право користування житлом. З рішення суду зазначені особи знімаються з реєстрації.

Які документи необхідні для виписки через ЦНАП?

  • заява встановленої форми (заповнює дорослий або дитина, якщо вона досягла 14 років);
  • свідоцтво про народження/паспорт неповнолітнього;
  • паспорти батьків. Якщо випискою займається один із них – нотаріальний дозвіл на зняття дитини з реєстрації;
  • дозвіл органу опіки (якщо дитина власник житла або його частини);
  • квитанція про оплату державних послуг.

Подавати додаткові документи, зокрема довідки з ЖЕКу, немає потреби.

Якщо в ЦНАП Вам відмовили у знятті дитини з реєстрації, а Ви з цим не згодні – таке рішення можна оскаржити в судовому порядку.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті