Все про коронавірус в Україні


  1. 🖊 Що відбувається у світі?
  2. 🖊 Ситуація з коронавірусом в Україні.
  3. 🖊 Як регулюється ситуація з карантином на законодавчому рівні?
  4. 🖊 Коротко зупинимося на основних положеннях закону: 
  5. 🖊 Яка відповідальність за порушення правил карантину?
  6. 🖊 Чи працюватимуть суди та органи влади?
  7. 🖊 Як врегульовані трудові правовідносини на час карантину?
  8. 🖊 Які прогнози?

Масове поширення коронавірусу в усьому світі призвело до того, що 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що covid-19 набув ознак пандемії. Саме пандемією прийнято вважати хвороби, які носять масовий характер і вражають значну кількість населення не тільки в межах однієї держави, а й за її межами. У минулі століття пандемія була викликана такими захворюваннями, як холера та чума.

thumb_910x0_1112321

У цій статті поговоримо про ситуацію у світі, а також про законодавче регулювання правил карантину в Україні, правовідносини та відповідальність, які виникають у зв’язку із ситуацією, що склалася.

Що відбувається у світі?

Спалах коронавірусу, який на початку січня 2020 року стався в Китаї, швидко поширився і перекинувся на інші країни. Станом на 11 квітня найбільша кількість підтверджених випадків захворювання на коронавірусну інфекцію зафіксована у США, Іспанії, Італії. Всесвітня кількість інфікованих на сьогоднішній день становить понад півтора мільйони людей. Якщо порівнювати кількість летальних випадків та кількість одужалих громадян, то одужання відбувається, згідно зі статистикою, втричі частіше, ніж смерть. Так на 102 тисячі летальних випадків припадає майже 377 тисяч одужань.

Динаміка зростання захворюваності призвела до того, що Всесвітня організація охорони здоров’я розробила рекомендації, яких слід дотримуватись. Міністерство охорони здоров’я України також закликає дотримуватися алгоритму дій у разі зіткнення із захворюванням covid-19.

Тут доступна карта поширення інфекції, яка відображає актуальні дані та постійно оновлюється.

Ситуація з коронавірусом в Україні.

Станом на 11 квітня 2020 року в Україні кількість зафіксованих випадків захворювання на коронавірусну інфекцію становить 2511 осіб. Смерть від інфекції настала у 73 випадках, тоді як 79 осіб одужали. Таку інформацію розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я України, і вона оновлюється один раз на добу. Також на вказаному ресурсі (посилання активне) можна відслідковувати динаміку зростання захворювання серед українських громадян, а не піддаватися паніці та вірити перекрученій інформації, яку подають деякі ЗМІ.

Як регулюється ситуація з карантином на законодавчому рівні?

Кабінет Міністрів України.

11 березня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №211, якою на всій території України оголошено карантин. Спочатку крайньою датою було визначено 3 квітня, але у зв’язку зі зростанням захворюваності на соvid-19 до цієї постанови внесено низку змін, і карантин продовжено до 24 квітня 2020 року. Чи буде ця дата остаточною або карантин продовжать – час покаже, а поки що розглянемо, які обмеження введені цією постановою.

Спочатку КМУ встановив заборону на відвідування освітніх закладів (карантин у школах, садках та вишах встановили одразу). Щодо проведення масових заходів, кількість учасників обмежувалася кількістю 200 осіб. Однак ці заходи діяли не довго, і цифра 200 змінилася на 10, що спричинило скасування або перенесення на невизначений термін спортивних та інших заходів.

Обмеження, встановлені КМУ, детальніше розглянемо далі.

Президент України.

Рішення РНБО (ради національної безпеки та оборони) №87 від 13 березня 2020 р. введено в дію Указом Президента, та передбачає, крім іншого, таке:

  • закриття з 17.03.2020 р. пунктів пропуску через кордони України (припинення міжнародного пасажирського сполучення).
  • Заборона в’їзду на територію України іноземців та осіб без громадянства (виняток становлять громадяни, які мають дозвіл на проживання).

Зазначене рішення передбачало такі заходи терміном на два тижні, але у світлі нинішніх подій кордони досі закриті. А з кінця березня повернутись додому не можуть і громадяни України.

Верховна рада. (ВРУ)

ВРУ прийнято закон №540 від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби». Цей нормативний акт дещо по-іншому врегулював правовідносини, передбачені податковим, кодексом, а також кодексом про адміністративні правопорушення, кодексом законів про працю, іншими законами.

Коротко зупинимося на основних положеннях закону: 

  • до трудового законодавства внесено положення про те, що відпустка без охорони заробітної плати на час карантину не включається у строк, встановлений для цього виду відпусток (зміни до КЗпП).
  • передбачено адміністративну відповідальність за порушення правил карантину. КоАП України доповнено ст.44-3, який передбачає штрафи за порушення обмежувальних заходів у розмірі 17-170 тисяч гривень.
  • встановлено кримінальну відповідальність. Змінено редакцію статті 325 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за порушення санітарних норм та правил щодо запобігання масовим захворюванням. Покарання може застосовуватися як штраф, так і позбавлення волі.
  • тимчасове скасування проведення тендерів на закупівлю товарів та послуг.
  • до 30 квітня не піднімається плата за землю, підприємці на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати ЄСВ за березень-квітень 2020 р., штрафні санкції за порушення податкового законодавства не застосовуються.
  • термін подання декларацій продовжено до 1 червня.
  • ввезення лікарських засобів не оподатковується ПДВ.
  • карантин визнаний форс-мажорною обставиною.
  • встановлений мораторій на проведення перевірок контролюючими органами.
  • продовження процесуальних термінів звернення за державними послугами.

Які обмеження, пов’язані із запровадженням карантину, зараз діють в Україні?

Враховуючи те, що зараз на території України запроваджено режим надзвичайної ситуації, постанова КМУ №211 містить жорсткіші заходи щодо запобігання вірусу covid-19, ніж були у початковій редакції документа.

Зазначимо, що ці заходи діють до 24 квітня 2020 року. Розглянемо їх у пунктах.

І так забороняється:

  • перебуває в громадських місцях без захисної маски та документа, що засвідчує особу.
  • переміщення у складі більше двох осіб (виняток – супровід дітей, службова необхідність).
  • відвідування навчальних закладів.
  • перебування осіб молодше 14 років у громадських місцях без дорослих.
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків, а також скверів та парків (виняток – вигул тварин, службова необхідність).
  • робота закладів культури, торгових центрів, закладів громадського харчування, кіно, спортзалів тощо, а також проведення культурних, спортивних, громадських заходів (незалежно від кількості учасників).
  • робота метрополітену в містах Київ, Дніпро, Харків, а також автомобільні пасажирські перевезення та перевезення пасажирів залізничним транспортом (крім визначених постановою випадків).
  • відвідування місць, де знаходяться іноземці та особи без громадянства, які не мають законного перебування на території України.
  • відвідування закладів, які надають соціальні послуги особам похилого віку.
  • особам старше 60 років, а також тим, хто має підозру на зараження коронавірусом, залишати своє місце проживання.

Яка відповідальність за порушення правил карантину?

На сьогоднішній день законодавець передбачив адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину.

Адміністративна відповідальність.

Чим передбачено ст.44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Яке покарання – 17 000 грн. – 34000 грн. (для громадян), 34000 – 170000 (для посадових осіб).

За які порушення карають порушення правил карантину, встановлених законодавчими актами, а також рішеннями органів місцевої влади.

Порядок притягнення до відповідальності – працівники поліції складають протокол про адміністративне правопорушення, передають його до суду, який після розгляду справи виносить ухвалу.

Кримінальна відповідальність.

Чим передбачено ст.325 Кримінального Кодексу України.

Яке покарання (одне з перерахованих) – штраф від 17000 грн. до 51000 грн., – арешт терміном до 6 місяців, – обмеження чи позбавлення волі терміном до 3 років. Позбавлення волі терміном від 5 до 8 років загрожує у разі, якщо злочинні дії призвели до загибелі людей, або інших тяжких наслідків.

За які порушення карають порушення правил і норм, які встановлені з метою перешкоджання поширенню епідемій та інших інфекційних захворювань. Порушенням є також дії щодо масових неінфекційних захворювань та боротьби з ними, якщо вони призвели або могли призвести до поширення таких захворювань.

Чи працюватимуть суди та органи влади?

Робота судів в умовах карантину продовжується, оскільки право громадян на доступ до правосуддя не може бути обмеженим. Однак, багато судів рекомендують громадянам утриматися від відвідування судових засідань – подавати клопотання про перенесення справи або про розгляд справи за їх відсутності. Наразі розглядається можливість розгляду справ за допомогою електронних засобів зв’язку (skype, zoom), з обов’язковою ідентифікацією особи. Водночас зазначимо, що якщо для адвокатів та «просунутих» громадян ідентифікація за допомогою електронного цифрового підпису не є проблемою, то переважна більшість населення зіштовхнеться зі складнощами у цьому напрямі.

Наскільки ефективною буде робота системи «Електронний суд», яка викликала чимало запитань, покаже час.

Органи влади також працюють у звичайному режимі, проте на місцях вирішують, у якому порядку проводитимуть прийом громадян.

Центри надання адміністративних послуг багато питань вирішують дистанційно. Громадяни подають заявки онлайн, а у призначений спеціалістом час забирають необхідні документи.

Як врегульовані трудові правовідносини на час карантину?

Для багатьох громадян, які мають маленьких дітей, гостро постало питання з робочим графіком. Дітей залишити нема з ким, а працювати треба. Для таких громадян Кабмін передбачив можливість оформлення відпустки без збереження заробітної плати на час каратнину. Ця відпустка надається особам, які мають дітей віком до 14 років. Для оформлення відпустки потрібно лише заява працівника та копія свідоцтва про народження дитини. Якщо ж у пріоритеті отримання грошей та в запасі у працівника є невикористані оплачувані відпустки, то можна оформити їх та отримати відпускні.

Якщо ж дитина захворіла – доцільно відкрити лікарняний лист, тим самим отримавши право на допомогу з тимчасової непрацездатності.

Окремо зазначимо, деякі підприємства можуть встановити особливий режим роботи, що видається наказ керівника. Переведення деяких працівників на віддалену форму, встановити неповний робочий день або гнучкий графік – все це можна реалізувати за умов карантину, правильно оформивши всі документи. Така оптимізація робочого процесу допоможе не тільки зберегти робочі місця, а й дотриматися балансу інтересів працівника та роботодавця.

Коронавірус – як його впізнати?

Чим більше обертів набирає поширення вірусу covid-19, тим більше інформації з’являється в Інтернеті на цю тему. Щоб не загубитися та розрізняти істину, ось основні ознаки, наявність яких є сигналом до навернення.

Сухий кашель, підвищена температура, втома – провісники того, що потрібно посилити увагу до організму.

Віддається вірус контактним шляхом, а також крапельним, при чханні та кашлі інфікованої людини. Однак при дотриманні безпечної дистанції (не менше півтора метра) ризики заразитися мінімальні.

Згідно з проведеними спостереженнями, життєздатність вірусу на поверхні предметів триває від 3 годин до декількох днів.

Найбільш чутливими до вірусу вважаються люди віком від 60 років, медичні працівники, а також особи, які певний час перебували в одному приміщенні з хворим на коронавірусну інфекцію.

Діагностувати захворювання можливо за допомогою спеціальних тестів, оскільки візуально симптоми схожі на грип та інші респіраторні захворювання. Щодо лікування – універсальні ліки відсутні, тому категорично рекомендуємо бути обачними, якщо вам пропонують сумнівні цілющі препарати від covid-19.

Які прогнози?

Динаміка розвитку коронавірусної інфекції говорить про те, що спад захворювання найближчим часом не передбачається. Міжнародні організації повідомляють, що за суворого дотримання карантинних заходів, встановлених владою, та відповідального ставлення громадян, пандемія може почати вщухати не раніше червня місяця. У зв’язку з цим, закликаємо дотримуватись усіх заходів безпеки, якщо хочемо швидше повернутись до звичного життя без обмежень.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті