Перевантажені фури можуть стати причиною штрафу


  1. 🖊 Законодавець визначив градацію штрафів таким чином:
  2. 🖊 Хто несе відповідальність за порушення - водій чи власник?

З вересня 2019 року до Кодексу України про адміністративні правопорушення внесено зміни щодо правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів.

Нагадаємо, що особливості перевезення вантажів передбачені Правилами дорожнього руху України. Транспортний засіб має бути маневреним, у свою чергу порушення габаритно-вагових норм може обмежити видимість, ускладнити керування транспортним засобом, а також наразити на небезпеку інших учасників дорожнього руху. Насамперед це стосується фур та великогабаритних авто.

У зв’язку з цим законом встановлено обмеження щодо ваги/габаритів транспортних засобів, порушення яких тягне за собою адміністративну відповідальність. Залежить сума штрафу від того, наскільки перевищено габаритно-вагові норми (що більше перевищення, тим більший штраф).

Законодавець визначив градацію штрафів таким чином:

Ступінь перевищення габаритно-вагових норм транспортного засобу Розмір штрафу (неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) Сума штрафу у гривнях
Від 5% до 10% включно 500 нмдг 8500 грн.
Не більше 20% 1000 нмдг 17000 грн.
Понад 20% 2000 нмдг 34000 грн.

Хто несе відповідальність за порушення – водій чи власник?

Штраф за порушення правил проїзду великогабаритних транспортних засобів, що зареєстровані на території України, накладається на власника автомобіля. Якщо ж власником виступає компанія – покарання зазнає відповідальна особа.

Щодо автомобілів з іноземними номерами, до відповідальності буде притягнуто особу, яка ввезла транспортний засіб на територію України.

Окремо зазначимо, що наявність дозволу на проїзд транспортних засобів з перевищенням габаритно-вагових норм є підставою для звільнення від адміністративної відповідальності.

Оскільки рух перевантажених фур часто спричиняє пошкодження автомобільних доріг, закон передбачив цільове призначення штрафів. Так, 50% надходжень до бюджету від порушень зазначених вище правил буде направлено до державного дорожнього фонду.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті