Життя після карантину: як зміняться ціни на квартири в новобудовах

Реалії сьогодення – розглядати будь-яку галузь через призму карантину. Ринок нерухомості, зокрема первинного житла, також відчув вплив коронавірусу, який порушив плани всіх та кожного.

Розглянемо, до чого готувалися компанії, що займаються будівництвом житла, якою є ситуація у сфері купівлі-продажу квартир у новобудовах і які перспективи розвитку ринку після виходу з карантину.

213121424534534534534

Які плани були у забудовників на 2020 рік?

Початок року на ринку нерухомості не відрізнявся від аналогічного періоду 2019 року. Аналітики стверджували, що кількість продажів не впала, а через стрибок курсу долара деякі житлові комплекси в січні-лютому 2020 року перевищили кількість продажів майже вдвічі.

Зважаючи на стабільний попит на об’єкти нерухомості, ціни на новобуд поступово зростали, особливо це стосувалося житла класу «преміум». Доступне та комфортне житло значного зростання в ціні не зазнало. Інтерес споживача «розігрівав апетити» забудовників, і вони активно готувалися до весняно-літнього сезону. Ніхто не міг передбачити, що раптове запровадження в Україні карантину похитне економіку країни і тим самим вплине на продаж.

Як справи на ринку нерухомості під час карантину?

Не дивно, що як тільки на території країни було введено режим карантину, споживач насторожився. Робити вкладення настільки невизначений час ризикували одиниці. Згодом забудовники, щоб залишатися на плаву, адаптувалися під карантинні обмеження та відновили свою діяльність з урахуванням вимог законодавства щодо дотримання умов карантину.

Деякі представники галузі продовжили працювати у звичайному режимі, але посилили санітарні заходи: масковий режим, дезінфекція приміщень, робота з клієнтами за попереднім погодженням. Інші компанії перейшли онлайн – перегляд об’єктів нерухомості, спілкування із замовниками проводиться віртуально.

Щоб не втратити інтерес у клієнтів, багато компаній запустили акційні пропозиції – знижки на житло, розстрочення платежів на кілька місяців тощо. У той же час споживачі не поспішають укладати угоди купівлі-продажу, побоюючись нестабільної економічної ситуації в країні. Тому якщо порівняти обсяги продажів у березні-квітні з минулим роком, то кількість проданих квартир скоротилася, а активність покупців знизилася в рази.

Мало того, що нові угоди укладаються набагато рідше, надходження платежів, оформлених із розстрочкою, також нестабільне. У зв’язку з тим, що карантин вплинув на рівень доходу громадян, не всі можуть виконувати свої зобов’язання за інвестиційними договорами, що також негативно впливає на галузі.

Яка ситуація очікується на ринку нерухомості після зняття карантину?

Цікава річ, що активність забудовників, будівництво нових об’єктів в умовах карантину для покупців є показником серйозності. Виживає найсильніший, і адаптуючись під нестабільну ситуацію в країні, забудовники викликають довіру громадян.

Лідери будівельного ринку відносно спокійно тримаються на плаву, оскільки мають фінансові запаси. Але чим довше триватиме карантин, тим більше буде затримок із постачанням матеріалів, що, у свою чергу, може негативно вплинути на своєчасність здачі об’єктів.

Забудовники запевняють, що попит на квартири у новобудові є, лише громадяни поки що не готові в умовах нестабільності здійснювати придбання. Таким чином, вони вважають, що після виходу з карантину та стабілізації економіки угоди з нерухомістю, безумовно, полягатимуть у великій кількості. Хоча прогнозують пік споживчої активності ближче до осені.

Аналітики також переконані, що попит на житло стримується карантином, але впевнені в актуальності такого продукту, як об’єкти на первинному ринку. При цьому представники компаній не приховують, що у разі падіння курсу гривні ціни на квартири зростатимуть.

Окремо забудовники говорять про те, що передбачає жорсткість конкуренції на ринку, тому компанії переглядають концепцію будівництва з метою залучення потенційних покупців.

Важливим аспектом вважають, що політика будівництва буде орієнтована на максимальне забезпечення комфорту майбутніх мешканців новобудов. Серед основних напрямів – створення привабливої та зручної прибудинкової інфраструктури. Адже саме цей елемент є чи не ключовим під час вибору житлового комплексу потенційним покупцем.

А поки що карантин діє, забудовники продовжують конкурувати між собою, пропонуючи покупцям розстрочки та акції, нестандартні будівельні рішення та інші зручності.

Як насправді вплине карантин на життєдіяльність ринку нерухомості – покаже час.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті