Як виписати колишню дружину з квартири?

Поки подружжя живе у мирі та злагоді, кожен готовий розділити зі своєю «половинкою» і хліб і дах. Сімейна пара живе у квартирі, купленій одним із подружжя до шлюбу, або отриманою іншим шляхом.

Але коли сім’я розпадається, шлюб між чоловіком та жінкою розірвано, часто виникають питання, пов’язані з житлом. Власник квартири хоче виписати колишнього чоловіка, той, своєю чергою, всіляко противиться.

Як виписати колишню дружину з квартири?

Як вирішити суперечку про виписку і чи може колишня дружина претендувати на житло?

Права власника.

Відповідно до норм Конституції та цивільного Кодексу України, право власності непорушне, і ніхто не має права посягати на нього. Власник може на свій розсуд розпоряджатися майном, що належить йому (в даному випадку квартирою). Вона може бути продана, подарована, обміняна на інше житло без будь-якої згоди. Якщо права власника порушені – захистити їх можна в судовому порядку шляхом подання позовної заяви про усунення перешкод у здійсненні права власності.

Право власності та право користування – у чому різниця?

У ситуації, що описується, є квартира і двоє людей (колишнє подружжя). Спірне житло придбано одним із них до шлюбу, і є його приватною власністю. Власник може житлом володіти, використовувати його та розпоряджатися. Інші особи, з дозволу власника, житло використовувати можуть, але розпоряджатися немає права.

І якщо власник проти того, щоб колишня дружина проживала у квартирі, вона також не особливо прагне цього, але виписуватися не хоче, питання вирішується в судовому порядку.

Відразу зазначимо, і рекомендуємо запам’ятати: прописка у квартирі не дає жодного права претендувати на це житло.

Які законні підстави для виписування колишньої дружини?

Закон говорить про те, що власник може використати житло для свого проживання та проживання членів своєї сім’ї. Колишня дружина не є, але може домовитися з власником про використання житла (тільки з його дозволу).

Відсутність дозволу та фізичного проживання колишньої дружини у спірній квартирі, але наявність її реєстрації породжує виникнення судового спору.

Найголовніша підстава для виписки – відсутність колишньої дружини у вказаному житловому помешканні більше одного року.

Яка процедура виписки?

Крок 1. Зібрати докази.

Протягом року скласти акти про те, що колишня дружина не проживає за адресою реєстрації. Ці акти можуть бути підписані сусідами, представниками ЖЕКу, уповноваженою особою власників багатоквартирного будинку тощо.

З сусідами, які підпишуть акти, потрібно домовитися про те, щоб вони, за потреби, дали свідчення у суді.

Взяти у відділенні поліції довідку про те, що ніхто не перешкоджав колишній дружині користуватися житлом (зазвичай видають довідку про те, що зазначена громадянка із заявами з цього приводу до поліції не зверталася).

Крок 2 Звернутись до суду з дотриманням процедури, передбаченої цивільним процесуальним кодексом.

– Сплатити судовий збір.

– Скласти позовну заяву, в якій обґрунтувати причини та підстави для виписки колишньої дружини, а також додати пакет документів, що підтверджують цей факт.

*у позові ви просите визнати колишню дружину особою, яка втратила право користування житловим приміщенням.

**підсудність справи – за місцем реєстрації відповідача, тобто позовна заява подається до суду того району/міста, де прописано колишню дружину.

Крок 3 Розгляд справи у суді.

Судове засідання зазвичай проводиться з викликом сторін. Якщо колишня дружина не заперечує проти позову – справа може бути розглянута за заявою учасників без їхньої присутності.

Якщо заперечення надійшли – будьте готові до виклику та допиту свідків з вашого боку, тому заяву про їхній допит подавайте разом із позовом.

Крок 4. Рішення суду та його виконання.

Суд ухвалив рішення на вашу користь. Тепер необхідно почекати місяць, доки воно набуде чинності. Якщо ніхто рішення не оскаржив – отримуєте завірену копію.

Рішення суду з гербовою печаткою подається до ЦНАПу, який знімає колишню дружину з реєстрації.

Уся процедура з моменту подання заяви до суду до виписки може тривати близько шести місяців.

Як бачимо, процес виписки колишньої дружини не надто складний, але досить тривалий. Тому намагайтеся вирішувати питання мирно. Якщо це не вдається – наші адвокати готові допомогти у вирішенні будь-яких сімейних та житлових суперечок.

3.3 3 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті