Які податкові пільги діють у період воєнного стану?


  1. 🖊 Податкові зобов'язання та форс-мажор
  2. 🖊 Єдиний соціальний внесок
  3. 🖊 Єдиний податок
  4. 🖊 Пільги на територіях, де ведуться чи велися бойові дії
  5. 🖊 Подання податкової декларації через сервіс «Дія»

Щоб зменшити навантаження на громадян України та бізнес під час війни, влада пішла на певні податкові послаблення. Однак деякі пільги парламентарі встигли як запровадити, так і скасувати. Щомісяця Верховна Рада приймає кілька законів, якими вносяться зміни до Податкового кодексу України.

Важливо! Якщо ви не пов’язані з юриспруденцією, ймовірність пропустити значні нововведення у зв’язку з воєнним станом досить висока. Тому коли щодо вирішення будь-якого податкового питання виникають сумніви, краще зверніться до юриста, аніж потім усувати наслідки непоінформованості в законі.

Які податкові пільги діють у період воєнного стану?

Податкові зобов’язання та форс-мажор

Як і кредитних правовідносинах, і у сфері сплати податків, військовий стан дає можливість скористатися форс-мажором. Що це означає на практиці?

Якщо платник податків тимчасово (у воєнний період) має можливість виконувати свої податкові зобов’язання, він має право цього робити, і це не нестиме відповідальності у вигляді штрафів, пені тощо. Про які податкові зобов’язання йдеться?

  1. про своєчасну сплату податків та зборів;
  2. про подання у строк податкової звітності;
  3. про реєстрацію податкових/акцизних накладних. 

Наголошуємо: податковий борг (якщо він є чи з’явиться) нікуди не подіється. Не нараховуються лише штрафні санкції. А якщо пеня нарахована, то таке нарахування підлягає списанню, якщо порушення (прострочення сплати податку є наслідком бойових дій та/або запровадження воєнного стану).

Важливо!Після закінчення/скасування військового стану платник податків має виконати свої податкові зобов’язання. Строки виконання нещодавно було змінено законом №2260-IX від 12.05.2022, і становлять 60 днів і для фізичних осіб, і для компаній.

Єдиний соціальний внесок

Певним категоріям підприємців (ФОП, самозайнятим особам та членам фермерських господарств) з 1 березня 2022 року дозволяється не оплачувати ЄСВ та не подавати відповідну декларацію. Також підприємці мають право не сплачувати цей внесок за своїх мобілізованих працівників. У чому каверза?

Важливо! Йдеться лише про право не сплачувати єдиний внесок у тому випадку, коли такої можливості немає. Як і у випадку з іншими податковими зобов’язаннями, за несплату ЄСВ не буде відповідальності (штрафу, пені). Однак, якщо підприємець не платить ЄСВ, то й страховий стаж за період такої несплати йому не нараховується. Відповідно, ухвалюючи рішення про несплату ЄСВ певний період, слід дуже добре подумати про мінус кілька місяців із страхового стажу.

Єдиний податок

Найбільш обговорюване податкове нововведення воєнного часу – це можливість ФОП третьої групи та для юридичних осіб перейти на податкову ставку 2% від обороту замість податку на прибуток та ПДВ. Обмеження за обсягом прибутку тимчасово зняли. До кінця травня на таку систему оподаткування перейшли близько 45 тисяч юридичних осіб та близько 175 тисяч ФОП.

До відома! Пільгою не можуть скористатися компанії, які організують азартні ігри, обмінники валюти, фінансові установи та нерезиденти.

У чому каверза? Не слід забувати, що цей захід – тимчасовий. У ЗМІ активно обговорюються питання різкого зменшення надходжень до держбюджету. Однак війна триває і потребує коштів на збройні сили, соціальні виплати та підтримку економіки. Тому закономірно, що в найближчому майбутньому цю податкову пільгу скасують. Від бізнесмена зараз потрібна максимальна пильність та наявність хорошого юриста на зв’язку для регулярних консультацій з питань оподаткування.

З 1 квітня 2022 року ФОП першої та другої групи – платники ЄП – мають право тимчасово не сплачувати цей податок. При цьому, як і у випадку із ЄСВ, декларація не заповнюється. 

Пільги на територіях, де ведуться чи велися бойові дії

Внесеними до законів змінами від оподаткування звільняються об’єкти:

  1. у зоні бойових дій;
  2. на теренах, де бої велися раніше;
  3. на тимчасово непідконтрольних Україні територіях;
  4. пошкоджені внаслідок військової агресії РФ.

Йдеться як про об’єкти, що належать фізичним особам, так і про майно компаній. Які податки можна не платити?

  • за землю (також можна не вносити орендну плату за ділянки державної чи комунальної власності);
  • на нерухоме майно (крім земельних ділянок);
  • мінімальне податкове зобов’язання на земельну ділянку;
  • екологічний податок.

Подання податкової декларації через сервіс «Дія»

Для платників податку за спеціальною ставкою 2% з обороту пропонується спрощення процедури подання декларації, а саме – можливість подати таку декларацію онлайн через сервіс «Дія». Нагадуємо: попередньо слід подати заяву до податкової служби для переходу на двовідсоткову ставку. З травня поточного року і до закінчення військового стану декларацію необхідно подавати щомісяця до 20 числа за доходи, отримані у попередньому місяці.

Щоб подати декларацію через «Дію»:

  1. авторизуйтесь;
  2. виберіть серед послуг «Податки ФОП» та відповідно – «Декларація платника ЄП 2%»;
  3. вкажіть місяць та суму доходу;
  4. перевірте ще раз свої дані;
  5. поставте «Дія. Підпис» та надсилайте.

Отже, податкових пільг та спрощень Україна як держава у період війни передбачила чимало. Однак дуже важливо використовувати їх правильно, а також слідкувати за змінами. За будь-яких проблемних ситуацій наш податковий юрист до ваших послуг!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті