ЯК ОТРИМАТИ/ОБМІНЯТИ ВОДІЙСЬКІ ПРАВА В УКРАЇНІ У 2020 РОКУ


  1. 🖊 Етап 1. Курси водіїв.
  2. 🖊 Етап 2. Медогляд.
  3. 🖊 Етап 3. Іспити в сервісному центрі МВС.
  4. 🖊 Варто запам'ятати:
  5. 🖊 Етап 4. Отримання документа.
  6. 🖊 Хто і коли може отримати посвідчення водія?
  7. 🖊 У яких випадках потрібно замінити права?
  8. 🖊 Цифрові права (електронне посвідчення).

Хто може керувати транспортним засобом в Україні? Безперечно, це право належить особам, які мають посвідчення водія тієї чи іншої категорії. Як отримати права детально прописано у Постанові КМУ №340, яка була прийнята ще 1993 року (з наступними поправками).

Саме цей нормативний акт містить інформацію про те, хто, коли і за яких умов може отримати посвідчення водія, як обміняти старі права на нові, що робити у разі втрати прав і т.д.

Перш ніж отримати права, потенційному водієві необхідно пройти кілька процедурних етапів. І лише після успішного завершення кожного з них можна сміливо сідати за кермо.

Відразу зазначимо, що права, одержані вперше, видаються строком на два роки. Протягом цього часу водій не може керувати автомобілем на швидкості, що перевищує 70 км/год.

Розглянемо покроково, які етапи передують тому моменту, коли власник автомобіля зможе назвати себе водієм.

druive-cover-medium111

Етап 1. Курси водіїв.

Якщо раніше як навчання в автошколі передбачалося відвідування групових занять із вивченням правил дорожнього руху, то з 2020 року можливий індивідуальний графік навчання. Майбутній водій може не відвідувати теоретичні заняття в школі, але пройти всі теми згідно з планами вивчення ПДР зобов’язаний. Заняття на курсах водіння передбачають теоретичну підготовку та практичну частину – керування транспортним засобом з інструктором.

Вибір автошколи – не менш важливий момент, можна сказати ключовий. Перш ніж записуватись до навчального закладу, уточніть, чи має він ліцензію Міністерства освіти і науки, а також чи акредитовано МВС. Вартість та тривалість навчання в різних школах різна і залежить, крім іншого, від того, право керування якоюсь категорією транспортних засобів хоче отримати потенційний водій.

Коли школу обрано, потрібно подати заяву, в якій обов’язково вказати яким транспортним засобом він має намір керувати (визначити категорію).

До заяви додаються:

  • копія паспорта, коду (оригінал паспорта обов’язково потрібно буде пред’явити).
  • мед. довідка встановленої форми.
  • фотографії 3,5 х 4,5 см у кількості 4 штуки.

Завершальною стадією курсів в автошколі є складання іспитів. Потенційний водій має успішно відповісти на питання щодо правил дорожнього руху, а також продемонструвати практичні навички водіння. Свідоцтва про закінчення курсів отримують учні, які вдало склали іспити. Внаслідок чого вони переходять на наступний рівень – проходять перевірку знань у сервісному центрі МВС. Інформація про проходження майбутнім водієм курсів вноситься до електронного реєстру МВС.

Етап 2. Медогляд.

Якщо для проходження курсів водія потрібна була медична довідка, то проходження медогляду перед отриманням прав також обов’язкова.

Майбутній водій має перевірити зір, отримати висновок нарколога, психіатра. Обов’язково також здаються аналізи крові, сечі. Якщо група крові та резус-фактор не відомі – їх потрібно встановити, здавши відповідний аналіз крові. Проходження ЕКГ серця також входить до переліку обов’язкових процедур.

Зазначимо, що на законодавчому рівні визначено захворювання, що перекривають шлях у водії. Якщо за результатами медогляду у довідці буде зазначено одне з них – посвідчення водія отримати не вдасться.

Етап 3. Іспити в сервісному центрі МВС.

Іспит у сервісному центрі, як і внутрішній іспит в автошколі, передбачає перевірку теоретичних знань ПДР та практичних навичок водіння. Допуск до практичної частини іспиту отримують лише ті особи, які успішно впоралися з теоретичною частиною випробування.

Теоретичний іспит полягає в тестуванні майбутнього водія на знання правил дорожнього руху. 20 питань та 20 хвилин на їх вирішення – такий нині порядок визначення знань правил водіння. При цьому закон допускає можливість помилитися у виборі правильної відповіді, але лише 1-2 рази. Виходити за встановлений час також не можна. Помилок немає – готуйтеся у здачі практики водіння. Не вклалися в 20 хвилин або припустилися більше двох помилок – перездавання не раніше, ніж через 5 днів. Обмежень на кількість спроб здати теоретичну частину – ні. У той час, як на практичну частину іспиту дається не більше трьох спроб.

Іспити складаються в сервісному центрі МВС без прив’язки до місця реєстрації майбутнього водія.

Варто запам’ятати:

  • іспит сдається за наявності свідоцтва про закінчення водійських курсів, і скласти іспит необхідно протягом двох років. Інакше свідчення буде недійсним.
  • проходження тестування, а також практика водіння обов’язково відбуваються в одному сервісному центрі МВС.
  • екзаменаційні питання, а також відповіді на них розміщені на сайті Головного СЦ, тому кожен охочий може підготуватися до складання іспиту заздалегідь.
  • процес складання іспитів фіксується на фото-відео.

Окремо відзначимо, що порядок складання іспиту у групі та індивідуально відрізняються.

При складанні іспиту у групі всю документальну частину бере на себе автошкола. Якщо ж майбутній водій виявив бажання складати іспит окремо від групи, зібрати документи він має самостійно.

Етап 4. Отримання документа.

За результатами складання іспитів чекає отримання посвідчення водія. Вартість його складає 245 грн., з яких 219 грн. – вартість бланку та 26 грн. – Оплата за складання іспитів.

Термін видачі прав – 5 робочих днів після складання іспиту. Наявність паспорта на момент отримання обов’язково.

Посвідчення водія містить фотографію водія (якщо у вас не дуже хороший зір, і ви носите окуляри, фото на права має бути в них). У правах також зазначено категорію транспортного засобу (одного або кількох), групу крові водія, а також інформацію про те, чи згоден водій на донорство. Разом із правами у сервісному центрі мають повернути медичну довідку та екзаменаційну картку.

Особи, які вперше отримали права, через два роки мають поміняти їх на постійні. При цьому важливо запам’ятати, що протягом цього часу до водіїв висуваються особливо суворі вимоги щодо дотримання правил дорожнього руху. Вчинення більш ніж двох порушень правил дорожнього руху протягом цього часу ускладнить процедуру заміни прав – потрібно буде повторно скласти іспити.

Постійне ж посвідчення дійсне протягом 30 років.

Хто і коли може отримати посвідчення водія?

Зазначимо, що не у будь-якому віці можна отримати права. Вікова градація залежить від типу (категорії) транспортного засобу. Детальніше – дивимося у таблиці.

Вік водія Категорія Вигляд транспортного засобу
16 років А Мотоцикл
А1 Мопед, моторолер
18 років В Автомобіль до 3,5 т
В1 Квадро, трицикл
С Вантажний автомобіль від 7,5 т
С1 Вантажний автомобіль
21 рік D Автобус від 16 місць
D1 Автобус до 16 місць
Т Трамвай, тролейбус

У яких випадках потрібно замінити права?

Як говорилося раніше, термін дії посвідчення водія – 30 років. Однак, є випадки, коли вони підлягають заміні раніше.

Підстави для обміну правами:

  • старі права стали непридатними (зіпсувалися, промокли, забруднились, порвалися і т.д.).
  • водій змінив ім’я, прізвище або інші особисті дані.
  • водій навчився керувати іншим транспортним засобом.

Також видача нового посвідчення відбувається у разі втрати чи крадіжки старих прав.

Видача нового документа обійдеться водієві трохи більше ніж 200 гривень. Перш ніж звертатися до СЦ за видачею нових прав – не забудьте підготувати всі необхідні документи.

Цифрові права (електронне посвідчення).

Зазначимо, що подібна опція стала можливою у 2020 році і використовується досить часто. Суть полягає в тому, що водій встановлює мобільний додаток «Дія», який передбачає ідентифікацію.

Електронні права – це посвідчення водія в електронному вигляді. Воно відображається на екрані смартфона та містить QR-код. Після зчитування коду відкривається запис про водія у Єдиному реєстрі МВС.

Використовувати електронні права можна лише на території України, за кордоном наявність звичайного посвідчення є обов’язковою.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті