Військовий облік для жінок: кому треба з’явитися до ТЦК та СП


  1. 🖊 Кому обовʼязково ставати на військовий облік до ТЦК та СП?
  2. 🖊 Чи можуть мобілізувати жінок, що перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП?
  3. 🖊 Чи можуть військовозобовʼязані жінки працевлаштуватися без обліку в ТЦК та СП?
  4. 🖊 Чи повинні військовозобовʼязані жінки оновлювати персональні дані до 16 липня 2024 року?
  5. 🖊 Чи можуть військовозобовʼязані жінки виїжджати за кордон?

В Україні набув чинності новий закон про мобілізацію громадян. Більшість його положень стосується саме військовозобовʼязаних чоловіків, проте деякі норми також відносяться й до жінок. Кому саме з жінок слід звернутися до ТЦК та СП для постановки на військовий облік та оновлення своїх персонально-облікових даних – розʼясняють фахівці із юридичної компанії “МІБ”.

Військовий облік для жінок: кому треба з’явитися до ТЦК та СП

Кому обовʼязково ставати на військовий облік до ТЦК та СП?

Відповідно до п. 11 ст. 1 ЗУ “Про військовий обовʼязок та військову службу” жінки, що отримали відповідний рівень освіти за медичним або фармацевтичним напрямком зобовʼязані ставати на військовий облік до ТЦК та СП. До прикладу це жінки, що здобувають освіту за такими напрямками, а саме: фізична терапія та реабілітація, промислова фармацевтика, психологічна реабілітація, стоматологія, медицина, громадське здоровʼя, біоінженерія, біотехнології, токсикологія, фармакологія, патологія та багато інших. 

Для взяття їх на військовий облік вони повинні пройти обовʼязкову медичну комісію, яка визначить поточний стан здоровʼя особи та мати відповідний вік. 

Якщо ж жінки мають професію, споріднену із відповідною військово-обліковою спеціальністю, що визначена у наказі МОУ від 11 жовтня 2021 року № 313, то вони мають право ставати на військовий облік до ТЦК та СП за власним бажанням. До споріднених професій відносять: хімія, біологія, телекомунікації та радіотехніка, метрологія, географія, фізика, астрономія, харчові технології, ветеринарна медицина, психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення та багато інших. 

З повним переліком професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням, можна ознайомитися за посиланням.

Чи можуть мобілізувати жінок, що перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП?

Відповідно до п. 12 ст. 1 ЗУ “Про військовий обовʼязок та військову службу” жінки, що перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП під час дії воєнного стану в країні або в мирний час можуть бути призвані на проходження військової служби у лавах ЗСУ лише у добровільному порядку. 

Таким чином, примусово мобілізувати жінок наразі неможливо, оскільки відповідні норми відсутні у чинному законодавстві. 

Чи можуть військовозобовʼязані жінки працевлаштуватися без обліку в ТЦК та СП?

До середини травня 2024 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою могли працевлаштуватися до відповідних підприємств, установ чи організацій як невійськовозобовʼязані до кінця 2026 року. Проте, постановою КМУ від 16 травня 2024 року №563 цю норму скасували. 

Відтепер військовозобовʼязані жінки із відповідною освітою повинні ставати на військовий облік до ТЦК та СП перед своїм офіційним працевлаштуванням. 

Чи повинні військовозобовʼязані жінки оновлювати персональні дані до 16 липня 2024 року?

Так, оскільки внесені зміни до мобілізаційного законодавства стосуються й жінок, що отримали відповідну освіту за медичними та фармацевтичними напрямками. 

Якщо свої персонально-облікові дані військовозобовʼязана жінка не оновить в установлений законодавством термін, то їй загрожує настання відповідальності у вигляді штрафних санкцій за ст. 210-1 КУпАП розміром від 17 000 тис. до 25 000 тис. гривень. 

Чи можуть військовозобовʼязані жінки виїжджати за кордон?

Для жінок, що мають фармацевтичну і медичну освіту та стають на військовий облік до ТЦК та СП не передбачається застосування будь-яких обмежень стосовно перетину державного кордону та виїзду до інших країн. Оскільки до чинних нормативно-правових актів не було внесено змін щодо перетину кордону військовозобов’язаними жінками та встановлення будь-яких інших обмежень. 

Так само і не передбачається жодних обмежень для жінок у вчиненні консульських дій у закордонних дипломатичних установах України. 

Якщо у вас залишилися будь-які питання, що стосуються військового обліку жінок у період воєнного стану в країні, то тоді обовʼязково звертайтеся за отриманням кваліфікованої правової допомоги від юридичної фірми “МІБ”. Наша компанія надає широкий спектр послуг у сфері військового права України, від первинних консультацій до повного юридичного супроводу клієнтів фірми, а тому ви можете бути впевнені, що при зверненні отримаєте гарантований результат по справі. Для отримання більш детальної інформації записуйтесь на очну консультацію.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті