За яких умов не буде штрафу тим, хто не оновить до 16 липня дані у ТЦК


  1. 🖊 Який існує законодавчий механізм уникнення відповідальності за неоновлення даних?
  2. 🖊 Чи існують категорії громадян, яким не потрібно оновлювати свої персонально-облікові дані?
  3. 🖊 Чи існують поважні причини для неоновлення даних до 16 липня у ТЦК та СП?

18 травня 2024 року до законодавства України, що регулює питання мобілізації громадян було внесено зміни, відповідно до яких всі військовозобовʼязані особи повинні оновити свої персонально-облікові дані до 16 липня 2024 року у ТЦК та СП. Метою даної вимоги з боку держави є саме актуалізація інформації про громадян України, оскільки за життя людина може змінити досить багато своїх даних (наприклад, укласти шлюб, змінити прізвище чи місце реєстрації, виїхати за кордон тощо). Проте, якщо не виконати дану вимогу законодавства, то до правопорушників може бути застосована адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП у вигляді штрафу розміром від 17 000 тис. до 25 500 тис. гривень. А тому у цій статті ми поговоримо про те, за яких умов не буде штрафу тим, хто не оновить до 16 липня дані у ТЦК та СП. 

За яких умов не буде штрафу тим, хто не оновить до 16 липня дані у ТЦК

Який існує законодавчий механізм уникнення відповідальності за неоновлення даних?

Найпоширенішим способом на практиці для уникнення штрафу за ст. 210 КУпАП є саме оновлення персональної інформації громадян протягом 60 днів з моменту набрання законом про мобілізацію чинності. 

Це можна реалізувати такими способами, а саме:

  • в особистому порядку звʼявитися до ТЦК та СП за місцем свого проживання;
  • в особистому порядку зʼявитися до територіальних ЦНАПів;
  • зареєструватися в державній програмі Резерв+ та оновити свої персонально-облікові дані онлайн. 

Слід зазначити, що оновлювати свої дані потрібно громадянам, а саме:

  • призовники у віці від 17 до 25 років, які мають посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • військовозобовʼязані та резервісти у віці від 25 до 60 років, які мають тимчасові посвідчення або військові квитки;
  • жінки, що отримали медичну або фармацевтичну освіту та перебувають на військовому обліку;
  • військовозобовʼязані громадяни, які перебувають за кордоном;
  • військовозобовʼязані громадяни, що були заброньовані на період воєнного стану в країні;
  • військовозобовʼязані громадяни, що мають юридичні підстави для оформлення відстрочки або вже раніше її отримали в установленому законодавством порядку.

Таким чином, якщо особа належить до однієї із вищеперерахованих категорій, то для того, щоб уникнути адміністративної відповідальності найкращим варіантом є саме оновлення своїх даних. 

Чи існують категорії громадян, яким не потрібно оновлювати свої персонально-облікові дані?

Українське законодавство встановлює, що не потрібно оновлювати дані таким громадянам, а саме:

  • особи, які є молодшими за 18 років;
  • особи, які є старшими за 60 років;
  • жінки, що не перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП;
  • особи, які офіційно відмовились або втратили громадянство України;
  • особи, що визнані непридатними до військової служби із обовʼязковим виключенням з військового обліку (в даному випадку повинна бути відмітка у військово-облікових документах про виключення із військового обліку особи). 

Таким чином, навіть якщо вищеперераховані громадяни не оновлять свої персонально-облікові дані, то їм не загрожує настання адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП. 

Чи існують поважні причини для неоновлення даних до 16 липня у ТЦК та СП?

Чинне законодавство України на сьогодні не виділяє поважних причин для несвоєчасного оновлення даних, оскільки існують різні альтернативні способи, яким чином можливо їх оновити та встановлюється досить довготривалий час (60 днів) для можливості їх актуалізації. 

Існують лише поважні причини, що дозволяють громадянам не зʼявлятися по повістці або мобілізаційному розпорядженні (до прикладу, стихійні лиха або тяжка хвороба особи тощо).

Таким чином, оскільки поважні причини для неоновлення даних відсутні в українському законодавстві і ви належите до категорії громадян, яким потрібно оновити свої дані до 16 липня 2024 року, то в такому випадку залишається єдиним механізмом уникнення адміністративної відповідальності – актуалізація своїх персонально-облікових даних. 

Якщо у вас залишились будь-які питання на рахунок даної проблематики або вам потрібна допомога щодо оновлення своїх даних у ТЦК та СП, то тоді звертайтеся до юридичної фірми “МІБ”. Юристи компанії мають багаторічний досвід роботи у галузі військового права України, що на практиці дозволяє надавати нашим клієнтам лише ефективну правову допомогу. Крім цього, ми застосовуємо тільки індивідуальні підходи до кожної справи наших клієнтів. А тому не зволікайте та приходьте на консультацію саме до нас!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті