Звільнення з військової служби в Україні


  1. 🖊 Які існують підстави для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану в державі?
  2. 🖊 Яким чином відбувається звільнення з військової служби громадян, що служать на контрактній основі? 

18 травня 2024 року набрав чинності Закон України № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Ним було оновлено загальну політику держави щодо проведення мобілізаційних заходів по всій території країни, а також доповнено додаткові підстави для звільнення з військової служби громадян під час дії воєнного стану. Про ці та інші зміни ми і поговоримо у даній інформаційній статті. 

Звільнення з військової служби в Україні

Які існують підстави для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану в державі?

Всього на практиці виділяють такі групи підстав для звільнення від військової служби за мобілізацією, а саме:

  • За станом здоровʼя. Поточний стан здоровʼя громадянина може бути підставою для звільнення від проходження військової служби в лавах ЗСУ, проте для цього повинні існувати обовʼязкові дві умови, що визначає військово-лікарська комісія під час проведення безпосереднього огляду громадянина. Так, висновок ВЛК є підставою для звільнення, якщо ним буде встановлено:
  1. непридатність до військової служби з подальшим виключенням громадянина із військового обліку у військкоматі;
  2. непридатність до військової служби громадянина, проте з проведенням повторного переогляду через кожні 6-12 місяців. 

Важливо! Якщо у громадянина було виявлено важку хворобу під час проходження ним військової служби у лавах ЗСУ, то на ВЛК можуть призначити проведення додаткового лікування з подальшим обстеженням у визначені проміжки часу. Таким чином, буде відбуватись дообстеження громадянина на наявність у нього важких хвороб та інших можливих дефектів у здоровʼї. Після проведення даного дообстеження і буде прийматися кінцеве рішення про звільнення особи від проходження військової служби у лавах ЗСУ та виключення з обліку. 

  • За сімейними обставинами. До даної категорії підстав звільнення від військової служби належать такі, а саме:
  1. через виховання дитини, що має інвалідність у віці до 18 років; 
  2. через виховання дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні захворювання нервової системи організму, має вроджені вади у своєму розвитку, рідкісні онкологічні захворювання, дитячий параліч, важкі розлади у психіці, цукровий діабет, захворювання нирок, вади із руховим апаратом людини тощо;
  3. через наявну необхідність здійснення постійного догляду за хворим членом подружжя, а також своїми батьками чи дружини, що підтверджується відповідними висновками ВЛК та ЛКК;
  4. через наявність в одного із подружжя батьків із інвалідністю 1 чи 2 групи;
  5. через наявну необхідність здійснення опіки над громадянином, що має інвалідність та який визнаний судовим органом влади недієздатним;
  6. через наявну необхідність здійснення постійного догляду за громадянином, що має інвалідність 1 групи;
  7. через наявну необхідність здійснювати постійний догляд за громадянином, що має інвалідність 2 групи або за особою, що потребує постійного догляду за собою (повинно підтверджуватись відповідними медичними довідками), у разі відсутності інших громадян, що відповідно до законодавства повинні здійснювати такий догляд;
  8. якщо військовослужбовцем є жінка, яка має вагітність;
  9. якщо військовослужбовцем є жінка, що перебуває у довготривалій відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 річного віку, в окремих випадках до досягнення дитиною 6 річного віку (при наявності важкої хвороби в дитини);
  10. якщо один із подружжя вже проходить військову службу в ЗСУ та він має дитину віком до 18 років;
  11. якщо військовослужбовець виховує дитину самостійно у віці до 18 років;
  12. якщо на законному утриманні у військовослужбовця перебуває 3 і більше дитини до 18 років;
  13. якщо близькі родичі військовослужбовця загинули або пропали безвісти під час військових дій в Україні (в даному аспекті законодавство до близьких родичів відносить чоловіка, дружину, сина, доньку, батька, матір, діда, бабу, рідного брата чи сестру тощо).
  • У разі досягнення граничного віку перебування на службі. Для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду (зокрема під час воєнного стану), граничний вік перебування на військовій службі встановлено для:
  1. рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу – до 60 років;
  2. вищого офіцерського складу – до 65 років.
    • У разі звільнення громадянина з полону. Якщо громадянин потрапив до полону та був звільнений в результаті проведення його обміну чи звільнення тимчасово окупованих територій України, то він має право самостійно обирати чи проходити далі службу в лавах ЗСУ. Якщо він виявить бажання, то його може бути звільнено від проходження військової служби. 
  • У разі наявності інвалідності. Зазвичай відбувається тоді, коли особа під час участі в активних бойових діях отримує поранення, втрачає здоровʼя і як наслідок вже більше немає можливості проходити військову службу. Врешті решт вона набуває інвалідності через появу вад у здоровʼї, і це є підставою для звільнення від військової служби (в переважній більшості випадків саме 1 або 2 група дозволяють особі звільнитися від служби), яка повинна підтверджуватися відповідною медичною документацією, висновком ВЛК чи ЛКК тощо.
    • У разі наявного обвинувального вироку судового органу влади у вигляді покарання або обмеження волі. Варто зазначити, що в цьому аспекті важливий сам факт притягнення особи до кримінальної відповідальності, оскільки він характеризує її як суспільно-небезпечну для виконання бойових завдань на полі бою. 
    • У звʼязку із проведенням скорочення штатів військовослужбовців (проте, це стосується лише осіб, що належать до вищого офіцерського складу – генерали і адмірали ЗСУ).
  • У зв’язку з призначенням чи обранням на посаду судді до суду будь-якої інстанції.

Яким чином відбувається звільнення з військової служби громадян, що служать на контрактній основі? 

За загальним правилом громадяни, що підписали контракт на проходження військової служби, служать протягом того періоду, який зазначений у самому контракті. Якщо контракт закінчився під час дії воєнного стану в країні, то він автоматично продовжується і такі військові зобовʼязані проходити військову службу до:

  • закінчення дії воєнного стану в країні;
  • оголошення демобілізації військовослужбовців;
  • появи підстави для звільнення від служби відповідно до чинного українського законодавства. 

Варто зауважити, що військовослужбовці, які проходять службу на контрактній основі не мають права звільнитися у випадках, якщо вони:

  • мають одного із подружжя з інвалідністю;
  • мають одного із батьків з інвалідністю 1 чи 2 групи;
  • мають на утриманні 3 і більше дітей у віці до 18 років.

Якщо ж військовослужбовці служать за контрактом, проте не мають українського громадянства, то вони можуть звільнитися з військової служби за власним бажанням. 

У вас залишилися питання щодо актуальних підстав звільнення від військової служби? За таких обставин вам слід отримати кваліфіковану допомогу від професійних адвокатів із юридичної фірми “МІБ”. Наші фахівці мають багаторічний та практичний досвід роботи у галузі військового права України, що дозволяє надавати клієнтам компанії тільки належну правову підтримку по справі. А тому довірте нам вирішення вашого питання, і ви отримаєте професійну юридичну допомогу в найкоротші терміни.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті