Як законно зменшити суму аліментів?


  1. 🖊 Яким чином можуть виплачуватись аліменти на дитину?
  2. 🖊 Який розмір аліментів на дитину передбачений у 2024 році?
  3. 🖊 Яким саме чином визначають розмір аліментів на дитину?
  4. 🖊 Які існують підстави для зменшення розміру аліментів, що були призначені в судовому або добровільному порядку?
  5. 🖊 Що варто робити, якщо настала одна із вищеперерахованих обставин?

Якщо подружня пара розриває шлюб між собою та має при цьому хоча б одну дитину, то в більшості випадків судовий орган влади також зобовʼязує одного із батьків дитини виплачувати аліменти, оскільки в добровільному порядку колишнє подружжя не може домовитися щодо розміру аліментних зобовʼязань. Проте життя багатогранне і рано чи пізно його обставини можуть призвести до того, що платник аліментів не може вже їх справно сплачувати (наприклад, через раптове звільнення з основного місця роботи, власну хворобу чи взятий кредит у фінансовій установі). В таких випадках актуальності набуває питання законного зменшення призначеної раніше суми аліментів. У цій інформаційній статті ми поговоримо про те, які існують механізми в рамках закону щодо зменшення призначених судом аліментів на дитину. 

Як законно зменшити суму аліментів?

Яким чином можуть виплачуватись аліменти на дитину?

Найпоширенішими способами закріплення витрат аліментних зобовʼязань на практиці можна виділити такі, а саме:

  • Усна домовленість між колишньою подружньою парою про розмір аліментних виплат на дитину;
  • Письмова домовленість між колишньою подружньою парою, яка виражається в укладенні договору із обовʼязковим його нотаріальним засвідченням, що і визначає порядок сплати та загальний розмір аліментних зобовʼязань;
  • Рішення судових органів влади – як кінцевий механізм встановлення аліментних виплат на дитину, що призначаються в примусовому порядку. Найчастіше застосовується тоді, коли подружня пара самостійно не може дійти згоди щодо розміру та порядку сплати аліментів на дитину.

Який розмір аліментів на дитину передбачений у 2024 році?

Насамперед, варто зазначити, що аліментні виплати є обовʼязковою процедурою, стягуються із усіх офіційних видів доходу особи та можуть виплачуватися як у твердій грошовій сумі, так і у відповідній частці від доходу платника. 

Згідно із ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину складає не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. 

Станом на 2024 рік в Україні прожитковий мінімум складає:

  • на дітей до 6 років – 2 563 грн;
  • на дітей від 6 до 18 років — 3 196 грн.
  • Отже, з 1 січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину складає:
  • для дітей до 6 років — 1 281,5 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років — 1 598 грн.

Яким саме чином визначають розмір аліментів на дитину?

Зазвичай для визначення розміру аліментів суди враховують загальну кількість дітей в батьків, а саме:

  • якщо одна дитина – 1/4 від доходу платника аліментів;
  • якщо дві дитини – 1/3 від доходу платника аліментів;
  • якщо три і більше дитини – 1/2 від доходу платника аліментів.

Проте, судовий орган влади також може враховувати при призначенні аліментів наступні фактори: стан здоров’я та матеріальний стан дитини та платника аліментів, наявність інших дітей та непрацездатних родичів (чоловіка, дружини, батька, матері, дочки, сина, рідних братів та сестер), права власності (нерухомість, земельна ділянка, транспортний засіб тощо), витрати та доходи платника тощо.

Важливо! Максимальна сума призначених аліментів на дитину не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів:

  • для дітей до 6 років — 25 630 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років — 31 960 грн.

Які існують підстави для зменшення розміру аліментів, що були призначені в судовому або добровільному порядку?

Положення Сімейного кодексу України зазначають, що розмір аліментних зобовʼязань, який був визначений за рішенням судового органу влади або домовленістю між колишнім подружжям (батьками дитини) може бути зменшено з часом, якщо платник аліментів доведе такі обставини: зміни його матеріального або сімейного стану, погіршення здоровʼя та інші випадки, що унеможливлюють сплату аліментів у раніше призначеній сумі. 

Таким чином, повного переліку обставин, що можуть стати підставою для зменшення розміру аліментів Сімейний кодекс не зазначає. А тому в даному питанні слід звертатися до судової практики та виокремити ситуації, коли суди зменшують раніше призначений розмір аліментів. 

Так, можна виділити наступні підстави зменшення аліментних зобовʼязань на практиці, а саме:

  • платник аліментів є громадянином, який має інвалідність 1 чи 2 групи, внаслідок чого потребує додаткових витрат на свій догляд, утримання та лікування;
  • платник аліментів створив нову сімʼю та в нього народилися малолітні діти, яких він зобовʼязаний також утримувати;
  • платник аліментів втратив основне місце своєї роботи і він не має можливості знайти нову роботу з тим самим рівнем доходів;
  • дитина, на користь якої виплачується аліменти стала власником майна, яке приносить їй постійний дохід та через це відпала потреба сплачувати аліменти в тому ж самому розмірі, що існував раніше;
  • платник аліментів повинен забезпечувати фінансово інших членів своєї сімʼї (дружину, батька, матір, діда, бабу тощо);
  • платник аліментів має дуже високий дохід, з якого стягується відповідний розмір аліментів, що в декілька разів перевищує реальні потреби дитини;
  • інші причини, які істотно ускладнюють виплату раніше призначеної суми аліментних зобовʼязань.

Варто памʼятати, положення Сімейного кодексу України передбачають, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини, а тому при прийнятті кінцевого рішення про зменшення розміру аліментів суди завжди враховують дану обставину. 

Що варто робити, якщо настала одна із вищеперерахованих обставин?

Якщо на практиці виникла одна із обставин, що дає право платнику аліментів змінити їх розмір, то в першу чергу варто спробувати звернутися до іншої сторони та врегулювати дане питання в добровільному порядку. Потрібно аргументувати існування підстав для зменшення розміру аліментів та надати відповідні докази, що підтверджують дані обставини. І як наслідок, особи можуть звернутися до нотаріуса та внести зміни до раніше укладеного договору про сплату аліментів. 

Якщо ж домовитися не вдалося та інша сторона не погоджується із зменшенням розміру виплат по аліментах, то тоді слід звертатися до судових органів влади. Позовну заяву потрібно подавати до суду за місцем реєстрації одержувача виплат. Під час складання такої заяви обовʼязково необхідно перерахувати всі обставини, що підтверджують існування законних підстав для зменшення розміру аліментів. 

Важливо! Якщо аліменти, що були призначені на дитину витрачаються на зовсім інші цілі, то їх платник також має право на звернення до судових органів влади із позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення їх частини на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. Таким чином, ви зможете захистити інтереси вашої дитини із самого початку її народження. 

У вас залишилися питання щодо існуючих законних механізмів зменшення розміру аліментів? За таких обставин вам неодмінно потрібна допомога від кваліфікованих адвокатів із юридичної фірми “МІБ”. Ми допоможемо розібратися вам у тонкощах цього правового процесу, надамо вичерпну консультацію та знайдемо оптимальне рішення по справі, оскільки розуміємо як важливо для наших клієнтів отримати бажаний результат на практиці. Ми також підготуємо всі необхідні документи по вашій справі. Не варто залишатися наодинці з юридичними проблемами – звертайтеся до наших фахівців, які зможуть надати кваліфіковану допомогу та захистити ваші законні інтереси.

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті