Як і де отримати довідку про несудимість в Україні?


  1. 🖊 Що таке довідка про несудимість в Україні?
  2. 🖊 В яких випадках зазвичай потрібна довідка про несудимість?
  3. 🖊 Який порядок отримання довідки про несудимість? 

В сучасному світі роботодавець приймаючи громадянина на роботу прагне володіти достатньою інформацією про нього, а саме: освіта, досвід, кваліфікація, сімейні стосунки та в окремих випадках притягнення особи до відповідальності з боку правоохоронних органів влади. На рахунок останнього аспекту роботодавець може просити надати довідку про несудимість, що підтверджує факт не притягнення особи до кримінальної відповідальності. Крім цього, довідку про несудимість також потрібно надавати тоді, коли особа оформляє візу з метою виїзду за кордон для певних країн, при усиновленні дитини, для оформлення опікунства, набуття громадянства тощо. В чому і спостерігається актуальність обраної тематики на сьогодні. А тому у цій інформаційній статті ми поговоримо про те як отримати довідку про несудимість в Україні. 

Як і де отримати довідку про несудимість в Україні?

Що таке довідка про несудимість в Україні?

Довідка про несудимість або Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявність судимості» є офіційним документом, який в паперовому або електронному форматі видається уповноваженими органами державної влади та підтверджує відсутність або наявність судимості у конкретної фізичної особи. В Україні питання видачі та оформлення довідки про несудимість регулюється Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 207 від 30 березня 2022 року.

В яких випадках зазвичай потрібна довідка про несудимість?

Варто зазначити, що під час дії воєнного стану в країні довідка про несудимість є дуже важливим документом для багатьох аспектів громадського, професійного та особистого життя будь-якого громадянина України. Основними ключовими аспектами, які повʼязані із отриманням довідки про несудимість є саме такі:

  • Підтвердження відповідного статусу особи. Дана довідка може як підтверджувати наявність судимості в громадянина, так і говорити про той факт, що він не притягувався до кримінальної відповідальності. В довідці може зазначатися, що особа має погашену судимість;
  • Працевлаштування як в Україні, так і за кордоном. В більшості випадків, де майбутні працівники матимуть доступ до конфіденційної інформації або даних із обмеженим доступом, то в них можуть вимагати надання довідки про несудимість;
  • Ліцензування та Сертифікація. Для отримання деяких ліцензій потрібно надавати довідку про несудимість (наприклад, отримання ліцензії на здійснення охоронної діяльності).
  • Імміграційні процедури та віза. Для отримання довготривалих віз або постійного переїзду за кордон зазвичай вимагають надати довідку про несудимість. В окремих випадках її також можуть вимагати для набуття громадянства певної країни. 

Який порядок отримання довідки про несудимість? 

На сьогодні існують два основних способи отримання даної довідки, а саме:

  • Електронний формат. Для використання даного способу особі потрібно зареєструватися на офіційних сторінках mvs.gov.ua або hsc.gov.ua та заповнити відповідну заявку на отримання довідки про несудимість. Далі залишається обрати сервісний центр МВС в якому слід забрати готовий оригінал довідки. Крім цього, також на електронну пошту громадянина можна отримати довідку в цифровому форматі.
  • Паперовий вигляд. Даний спосіб реалізується через особисте звернення громадянина до сервісних центрів МВС, при цьому прописка особи значення не має. У центрі послуг особа подає заяву на видачу довідки про відсутність судимості із документом, що посвідчує її особу (наприклад, паспорт громадянина України, нотаріально засвідчений переклад паспорта іноземного громадянина, посвідка на проживання тощо). 

Варто зазначити, що в сервісних центрах МВС довідку про несудимість можуть отримати лише громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, а також їхні уповноважені представники. 

Якщо у вас залишилися питання щодо отримання довідки про несудимість в Україні, то в такому випадку звертайтесь до юридичної фірми “МІБ”. Наша команда юристів чудово розуміється на проблематиці отримання всіх необхідних юридичних документів на території України для клієнтів компанії, адже ми маємо багаторічний досвід роботи із вирішенням подібних питань. Крім цього, ми гарантуємо отримання бажаного результату при зверненні. А тому не зволікайте та приходьте на первинну консультацію саме до нашої фірми!

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Інші статті